RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Українські пілоти F-16 ще й не починали готуватися у Румунії? Нідерланди зробили дивну заяву

Нідерланди зробили дивну заяву щодо підготовки українських пілотів для керування літаками-винищувачами F-16 у Румунії.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства оборони Нідерландів.

Зокрема, зазначається, що Європейський навчальний центр F-16 (EFTC) у Румунії відправив перших випускників. І це - румунські пілоти.

"Вони визнані боєготовими і тепер можуть бути розгорнуті в оперативному порядку. Нідерланди зіграли важливу роль у створенні EFTC і постачають туди загалом 18 літаків F-16", - йдеться в повідомленні.

Румунські пілоти отримали ліцензії. Під час навчання вони застосовували різні сценарії. Наприклад, вони виконували місії в темний час доби і тренувалися з пілотами країн-членів НАТО. Під час тренувань літак знаходився лише в повітряному просторі НАТО.

"Сила НАТО полягає у співпраці. Європейський навчальний центр F-16 є хорошим прикладом цього. Разом з Lockheed Martin і Румунією ми унікально співпрацюємо в EFTC. Румунські пілоти тепер можуть бути негайно направлені для забезпечення безпеки повітряного простору НАТО. Таким чином вони зміцнюють нашу безпеку та обороноздатність альянсу", - зазначив міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс.

Тепер, як зазначається, навчання розпочала наступна група румунських пілотів.

А щодо українських пілотів, то в повідомлені сказано, що їхнє навчання лише очікується.

"З нетерпінням чекаю моменту, коли тут будуть готувати перших українських пілотів. Україна дуже потребу посилення протиповітряної оборони", - заявив Брекельманс.

Як відомо, окрім F-16 для навчального центру, Нідерланди також мають поставити в Україну 24 літаки F-16.

Разом із Данією та США Нідерланди очолюють європейські зусилля щодо створення потужностей F-16 для України.

"Через експлуатаційну безпеку комунікація щодо доставки літака ведеться обережно. Це також на чітке прохання України", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, раніше для BBC президент Володимир Зеленський заявив, що Україна сподівалася на посилення своєї армії літаками F-16, які були обіцяні союзниками цього літа, але поки що їх не отримала.