RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

Всі новини

Чи підлягають мобілізації "обмежено придатні" до 25 років: відповідь Генштабу ЗСУ

В Україні громадяни до 25 років, які до скасування статусу "обмежено придатних" 21 березня 2024 року звільнялися від строкової служби у мирний час, однак залишалися обмежено придатними під час війни, перебувають на обліку військовозобов’язаних і підлягають мобілізації.

Про це повідомили у Головному управлінні комунікацій Генштабу Збройних сил на запит "Радіо Свобода".

Зокрема, у пресслужбі прокоментували розгляд профільним комітетом Верховної Ради законопроєктів, які покликані розв’язати колізію, що виникла після змін в мобілізаційному законодавстві. Там зазначили, що військове командування не підтримує відповідні зміни. Йдеться про проєкти законів №11379, №11379-1, №11379-2.

Там переконані, що громадяни використовували відповідний статус задля ухилення від проходження військової служби у мирний час. Окрім того, у Генштабі вважають, що це знизить мобілізаційний ресурс війська.

"Зважаючи на те, що положеннями законопроєктів передбачається розширення категорій громадян, які будуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації… зазначені законопроєкти не були підтримані... В умовах зменшення кількості і якості людського мобілізаційного капіталу під час тривалої збройної агресії Російської Федерації проти України, прийняття запропонованих змін створить загрозу виконання заходів з доукомплектування Збройних Сил України особовим складом та виконання ними завдань по захисту держави та відновлення її територіальної цілісності", – йдеться в листі.

У Генштабі зазначили, що чинним законодавством не передбачене взяття на облік призовників осіб з категорії військовозобов’язаних.

Один зі законопроєктів пропонує, що осіб до 25 років, які раніше мали статус "обмежено придатних" і були звільнені від проходження служби, прирівняти до призовників і не мобілізувати до 25 років.

Раніше повідомлялося, що припинити видавати повістки на вулицях можуть у тому випадку, якщо всі військовозобов’язані оновлять свої військово-облікові дані.