RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

У ВМС ЗСУ прокоментували «цікавий нюанс» на російському морському параді

Речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук помітив цікаву деталь стосовно формату проведення російського морського параду та човнів флоту РФ.

Про це речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук розповів в етері національного телемарафону.

Журналісти зауважили, що російський флот з 2021 року зменшився майже вдвічі. Проте господар Кремля володимир путін не прокоментував цей факт. На самому ж морському параді РФ показала лише два кораблі Чорноморського флоту та жодного з тих, що "підбила" Україна.

Щодо подібних парадів Плетенчук зауважує:

"Станом на зараз Російська Федерація проводить паради лише у пункті базування Новоросійськ. Це фактично єдина локація, де вони зараз знаходяться. Також підводні паради проводять. Ми бачимо, що вони застосовують підводні човни в акваторії Чорного моря здебільшого. Тому можу зазначити: впевнений, що парадів російського флоту в Севастополі ми, ймовірніше за все, більше не побачимо".

За словами речника ВМС ЗСУ, те, що росіяни роблять в інших морях, де у них нема відкритих конфліктів, "в принципі мало впливає на нас".

Він наголосив на тому, що ситуація у росіян з флотом останнім часом погіршується.

Також в етері згадали, що цьогорічна трансляція об’єднала російські паради у Санкт-Петербурзі, Владивостоку, Сєвєроморську, Каспійську та у Тартусі. Два судна російсько-чорноморського флоту все-таки брали участь. Продемонстровані кораблі ЧФ РФ — це корвет "Меркурій", який з 2024 року "виконує завдання" на російській базі у сирійському Тартусі, а також “Адмірал Григорович". Щодо цих човнів Плетенчук вказав наступне:

"Вони не можуть повернутися… Деякі кораблі зі складу Чорноморського флоту знаходилися поза межами Азово-Чорноморського регіону… Якби вони могли - вони б повернулись, напевно. Це з одного боку. А з іншого, в цьому нема сенсу. Ті одиниці, які в них є в наявності, їм банально нема де ставити".

Раніше ми також писали, що на параді на честь дня ВМФ РФ не було кораблів, які, за твердженнями українських військових, були пошкоджені або знищені за останній рік у Чорному морі.