RU  UA  EN

Вівторок, 17 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

16 вересня

Всі новини

Штрафи від ТЦК: коли і кого можуть покарати першими

В Україні перші покарання порушників вимоги щодо оновлення військово-облікових даних в Терцентрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) очікуються у третій декаді серпня або на початку вересня 2024 року.

Про це повідомив адвокат Роман Сімутін, пише ТСН.ua.

Як відомо, можливість оновити дані у військовозобов’язаних є і після 16 липня, однак є загроза штрафних фінансових санкцій. За словами юриста, перші адмінпостанови про штрафи у розмірі 17 тис. - 25,5 тис. грн за ігнорування оновлення даних, ймовірно, випишуть через місяць.

"Наприкінці серпня, десь після 20 числа. Якщо комусь вже відправили повістки після 16 липня, то в кінці серпня можна очікувати перші постанови (тим, хто порушує чинне мобілізаційне законодавство – Ред)", - повідомив фахівець.

Також він припустив, що першими з тих, хто може отримати повістки після військово-лікарської комісії у серпні, стануть ті військовозобов’язані, які оновили дані, проте не мають ані відтермінування, ані бронювання.

"Отримають повістки не всі. Дані оновили більше 4 мільйонів 600 тисяч військовозобов’язаних. Половина може мати відстрочки, інвалідність, трьох дітей. У певної кількості є бронювання. Залишається близько 1,5 мільйонів, які нібито не мають ніяких підстав. Не виключено, що тим, хто не має відстрочки та бронювання - їм прийдуть повістки", - пояснив юрист.

Якщо людина проігнорувала вимогу з оновлення даних, і в реєстрі "Оберіг" будуть відсутні відомості щодо неї, працівники Терцентрів комплектування та соціальної підтримки будуть "піднімати" паперові справи та виписуватимуть повістки вручну.

Водночас, такого громадянина можуть виявити і на блокпосту, додав Роман Сімутін.

Ранiше ми писали, що в Україні вимогу з оновлення військово-облікових даних в Терцентрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) проігнорували щонайменше шість мільйонів громадян.