RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Журналіста вразив контраст у курських подіях

Українського редактора та журналіста вразив контраст подій у курській операції порівняно з тим, як чинили українці з самого початку повномасштабної війни в 2022 році.

Про це Юрій Марченко написав на своїй сторінці в Instagram.

Для прикладу Марченко згадав події в Україні 2022 року:

"Жінка у Генічеську кричить в лице озброєному окупанту: «Візьміть насіння сире, покладіть в кишені, щоб хоч соняшники проросли, коли ви тут поляжете. … Чоловік в якихось степах знімає ворожу бронетехніку і зухвало кидає автоматникам: «А чого це не можна, я на своїй землі, мені закон дозволяє»".

Також він згадав про те, як тисячі людей з синьо-жовтими прапорами виходили на вулиці тоді ще окупованого Херсону. Не оминув він і диверсій та вибухів на всіх захоплених територіях: "... навіть після 900 днів терору".

Натомість український журналіст помітив яскравий контраст: "Коли на нашу землю прийшли чужі, то тисячі людей казали назустріч автоматам: «Ви окупанти, йдіть геть». Коли українські бригади з'явилися під Курськом, всі або тікають, або мовчать. На протестні мітинги в Суджі виходить тільки перекотиполе. Вершина героїчного спротиву росіян — це відео «ладімір ладімич, что творится, помогите!!»".

Згадав він і про діалоги українською мовою місцевих жінок у Курській області з проїжджими ЗСУ: "«- Вас не ображають?», «- Та ні. А ви нас не підвезете? Ноги болять». Хоча чого це я. Не підвезли ж. Тобто: «Украинские каратели отказали больной старушке в мольбе о помощи». Дарую, скабеєви".

Він згадує, що за час, що йому довелося моніторити повідомлення в каналах противника, росіяни, за його спостереженням, "... уже тиждень намагаються віднайти хоч якийсь маленький геноцидик чи злочини проти людяності. Але щось все ніяк".

"Тільки не треба ідеалізації. В армії мільйон людей, і серед них точно є не тільки моральні авторитети. Так само як і на окупованих українських територіях не всі герої й партизани. Але навіть можливі поодинокі випадки ніяк не скасовують очевидне: українці б'ються, росіяни тікають і гризуться, – принагідно додає Марченко: - Можливо, жителі Курської області вже тиждень ставлять собі питання: «А чого це я буду ризикувати життям заради влади?» Тоді як українці, навіть дивлячись у дуло танка, чули всередині себе дещо зовсім інше: «Та як вони посміли прийти на мою землю!»".

Нагадаємо, раніше у мережі з'явилося відео українських бійців із самого центру російського міста Суджа, над яким встановили контроль. Кадрами поділились бійці з групи "Браво" 130-го окремого розвідувального батальйону у Telegram.