RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

18 вересня

Всі новини

Епіфаній "простягнув руку" митрополиту Онуфрію

Настоятель Православної церкви України Епіфаній після ухвалення Верховною Радою законопроєкту про заборону діяльності УПЦ МП в Україні зробив пропозицію митрополиту Онуфрію і запропонував об'єднатися з ПЦУ.

Про це він заявив в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Ми простягнули руку митрополиту Онуфрію, єпископату і вірянам із закликом почати діалог без попередніх умов. Ми звертаємося до вірних, адже від них залежить наше спільне українське майбутнє - відповідно до законодавства кожна громада матиме можливість змінити свою юрисдикцію. Тобто, зібратися на збори, ухвалити відповідне рішення і внести зміни до статуту організації. Ми відкриті - відкриті наші двері і відкриті наші серця, ми готові до єднання в цей непростий час випробування війною, коли агресор справді намагається нас знищити. Коли ми будемо єдиними, ми будемо ще сильнішими, дамо відсіч і Україна неодмінно переможе", - заявив Епіфаній.

Також настоятель ПЦУ прокоментував заяву голови інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП митрополита Климента про те, що УПЦ МП не отримала від ПЦУ адекватних пропозицій.

"Починаючи з 2019 року, Православна церква України неодноразово зверталася до представників УПЦ МП із закликами до об'єднання, але отримала лише ультиматум їхнього Собору у Феофанії, де нам поставили умови, на які ми ніколи не погодимося. Ще раз нагадаю, що ми відкриті і готові до діалогу, ми очікуємо відповіді від УПЦ МП, але наразі її не отримали, з нами навіть не бажають спілкуватися", - додав Епіфаній.

Також Епіфаній розповів, яка ситуація на сьогодні із переходом громад УПЦ МП до ПЦУ.

"Цей процес є постійний і незворотній, за останні 1,5 року ми бачили, що він відбувається хвилеподібно. За останні кілька місяців щодня до ПЦУ приєднуються по 1-2 громади", - зауважив Епіфаній.

Як повідомляв "Апостроф", з початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну за матеріалами Служби безпеки України відкрито кримінальні провадження щодо понад 100 священнослужителів Української православної церкви Московського патріархату.