RU  UA  EN

Четвер, 12 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

12 вересня

Всі новини

The New York Times про фактор Курської операції: розчарування у Путіні серед росіян зростає

У Росії на тлі наступальних дій Збройних сил України у Курській області погіршилося ставлення росіян до диктатора Володимира Путіна.

Про це повідомляє The New York Times.

Вторгнення ЗСУ в Курську область вдарило по іміджу російського диктатора. Виконавчий директор FilterLabs AI Джонатан Тоубнер зауважив, що компанія проаналізувала публікації та коментарі росіян у соціальних мережах, а також новинні сайти після початку операції в Курській області. Аналіз засвідчив: у багатьох публікаціях стверджують, що операція ЗСУ є провалом уряду Росії.

Ставлення до російського диктатора залишається на вищому рівні у Москві, де відбувається жорсткіший контроль засобів масової інформації та публічних виступів. Проте аналіз підтвердив, що навіть там показник погіршився, хоча і не так швидко, як в інших регіонах. Зростає розчарування у путіні, відповідно до результатів FilterLabs AI, у віддалених регіонах Росії.

Проте зазначається, що ще занадто рано говорити про те, чи буде завдана репутації диктатора шкода довготривалою. Згадують, що його авторитет швидко відновився після "заколоту Пригожина", а сам путін послідовно продемонстрував здатність маніпулювати громадською думкою стосовно себе.

"Зараз важко визначити ефект українського контрнаступу. Але очевидно, що це шокує і бентежить путіна. Незважаючи на всі зусилля, кремлівська пропаганда вкиданнями і відволіканням уваги не може глобально змінити ситуацію перед обличчям поганих новин, які широко обговорюють по всій росії", - прокоментував Тоубнер.

Разом з цим втрата популярності може ускладнити можливості Кремля вести війну в Україні.

"Позитивні настрої щодо путіна різко впали в тих регіонах, де Кремль зосереджує свої основні зусилля з мобілізації росіян… Якщо престиж і популярність путіна впадуть у цих ключових регіонах (особливо якщо місцеві жителі вважатимуть, що війна йде не за планом), Кремлю буде складніше поповнювати свої військові лави", — сказав він.

Раніше операцію українських військових у Курській області РФ прокоментували в уряді Угорщини. Керівник апарату прем'єра Віктора Орбана Гергей Гуляш заявив, що операція не змінила позицію уряду - Будапешт, як і раніше, надалі "виступає за мир".