RU  UA  EN

Пʼятниця, 13 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

12 вересня

Всі новини

Зеленський показав ракету-дрон "Паляниця", про яку вперше розповів на День Незалежності

Президент Володимир Зеленський показав, який вигляд має далекобійна ракета-дрон "Паляниця", яка була вперше застосована по території РФ 24 серпня.

Відповідне відео оприлюднено в офіційному Telegram-каналі президента України.

"За два з половиною роки повномасштабної війни Росія випустила по Україні близько 10 тисяч ракет різних типів і більш ніж 33 тисячі КАБів. Зупинити атаки на наші міста можна ударами по носіях цього озброєння – російських літаках на військових аеродромах.

Вчора відбулось перше успішне бойове застосування нашої нової зброї – української далекобійної ракети-дрона "Паляниця". Розробленої власними силами, щоб знищити наступальний потенціал ворога.

Ракет-дронів ставатиме більше, як стало більше наших далекобійних ударних дронів, результати яких ми бачимо майже щодня", - зазначив Зеленський.

Наразі всі характеристики "Паляниці" засекречені. Що відомо з інформації у відео:

  • "Паляниця" має турбореактивний двигун може розвивати швидкість від 400 до 600 кілометрів;
  • запускається з наземної платформи;
  • розробка йшла 1,5 року;
  • максимальна дальність невідома, але у відео заявлено, що в зоні ураження цього засобу є 20 російських аеродромів і на карті була показана "Саваслєйка" - до неї від державного кордону України 670+ кілометрів.

Вартість ракети набагато нижча за аналоги, а робота щодо здешевлення та збільшення виробництва триває.

Як повідомляв раніше "Апостроф", у ніч на суботу, 24 серпня, Воронезька та Білгородська області РФ були атаковані дронами. Зокрема у Воронезькій області в місті Острогозьк дрон атакував склад боєприпасів, внаслідок чого почалася пожежа та їхня детонація.