RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Чи заборонено сьогодні різати хліб: у ПЦУ дали роз’яснення

У ПЦУ зруйнували популярний міф про те, що з нагоди Усікновення глави пророка Іоана Хрестителя забороняється різати хліб або будь-які інші речі.

Відповідне пояснення опублікували на сторінці Православної Церкви України.

"Нині ми звершуємо урочисті богослужіння з нагоди, здавалося б, трагічної події — Усікновення глави пророка Іоана Хрестителя… Подекуди можна натрапити на хибне твердження, нібито Церква у цей день забороняє різати хліб та інші речі, займатися будь-якою діяльністю, пов’язаною з розрізанням, рубанням і навіть гострими предметами – та це є не більш як марновірством", – зауважують в ПЦУ.

В повідомленні наголошують, що цей міф належить до язичницьких забобонів та проводить "між головою шанованого святого та звичайними побутовими неодухотвореними предметами: хлібом, яблуками, капустою…".

"Начебто різати у цей день – означає виявляти неповагу до жертви Іоана Хрестителя", - пишуть та додають, що жодних підстав так думати немає.

Для порівняння пропонують згадати наступний приклад:

"Погодьтесь, було би дивно, якби хірург у цей день відмовився проводити термінову операцію. Адже це абсурд, та й сенс нинішнього свята зовсім не в цьому. Мусимо пам’ятати, що кожне церковне свято в першу чергу покликане до того, аби людина замислилася над важливими речами, приділила час своєму духовному розвитку, попіклувалася про душу".

Сенс свята Усікновення, згідно з повідомленням ПЦУ, полягає у тому, що "є речі, цінність і значення яких є більшими навіть за те, що високо цінує кожна людина – важливішими за її власне життя. Іоан Хреститель подає нам приклад, що вірність Богові та невідступне слідування Істині – є такими речами".

Натомість вірянам пропонують присвятити цей день важливішим речам, аніж забобони:

"У день Усікновення глави Іоана Предтечі Церквою встановлений суворий піст, тож маємо насамперед присвятити цей день духовному очищенню та вдосконаленню. Та немає потреби в цей день відмовлятися від звичайних побутових речей, окрайця хліба чи скибки кавуна, занять рукоділля чи професійної діяльності, якщо для цього вам потрібно взяти до рук гострого інструмента".

Раніше "Апостроф" також писав, що з 2018 року з УПЦ МП до ПЦУ перейшли 1 502 релігійні громади.