RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

18 вересня

Всі новини

Село біля провалля і маяк, що "тікає" — історія одного з наймальовничіших місць Одещини

Санжійка – одне з наймальовничіших сіл Одеської області, розташоване на відстані 35 км від Одеси, між населеними пунктами Чорноморськ та Грибівка.

Про це йдеться в дописі спільноти Ukrainian travels у Facebook.

Історія Санжійки розпочалася у XVIII столітті, коли на узбережжі Чорного моря було засновано військовий пункт "Санджак".

Раніше на цих територіях мешкали скіфи, сармати та давні слов'яни. Також у полях біля села досі знаходять кам'яні могильні хрести похованих тут козаків.

Однією з найцікавіших локацій місцини є старий Санжійський маяк. Його побудували на схилах, що підмиваються морем через перетин підводних течій Босфорської та Керченської проток. Тому, через ерозію узбережжя, маяк декілька разів переносили. Місцеві традиційно називають його "маяк, що тікає".

З початком повномасштабного вторгнення РФ деякі території узбережжя були заміновані, щоб застерегти висадці ворожого десанту. Наразі невідомо, які території тут доступні для відпочинку.

Раніше "Апостроф" розповідав про розкішний маєток на Прикарпатті, який радянська влада перетворила на свинарник, а потім – на психлікарню.