RU  UA  EN

Понеділок, 16 вересня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.15
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Новини

16 вересня

Всі новини

На Хмельниччині є замок, що захищав українські землі майже тисячу років — як він виглядає

Замок, що розташований на мисі, де зливаються річки Південний Буг і Бужок у Хмельницький області, слугував на захисті цих земель з XII сторіччя і існує понині.

Про це йдеться в дописі спільноти Ukrainian travels.

Так, будівля, що отримала назву Меджибізький замок, вперше згадується у Іпатієвському літописі 1146 року. Укріплення було необхідне для захисту місцевих жителів від татарських набігів, і відігравало важливу роль у захисті регіону від нападників зі Сходу.

Згідно стародавніх текстів, він був захоплений князем Святославом Всеволодичем, а Ізяслав Мстиславович передав йому 5міст, серед яких був і Меджибіж – один з найбільш укріплених населених пунктів в той час.

В першій третині ХХ сторіччя за наказом радянської влади у замку відкрили маслозавод. Переобладнення призвело до значної шкоди цієї архітектурної пам'ятки. Після Другої світової замок почали розбирати на будматеріали.

Проте в кінці 1960-х почалася реконструкція замку, наразі відновлювальні роботи, як і археологічні дослідження у цій місцевості, ще тривають.

Раніше "Апостроф" писав про костел Святої Трійці, який через незрозумілі причини не був внесений до пам'яток архітектури, через що позбавлений догляду, і його зовнішній вигляд стрімко погіршується.