RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

18 вересня

17 вересня

16 вересня

15 вересня

14 вересня

13 вересня

Всі новини

Уповноважений із захисту державної мови прокоментував створення мовної інспекції у Франківську

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь відреагував на заяву мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа про запровадження мовної інспекції у місті.

На це Кремінь відповів під час ефіру на телеканалі Київ.

"Хочу застерегти від однієї великої небезпеки – в Україні ніколи не було і не буде жодних мовних інспекторів. Це чистої води вигадка російської пропаганди", - заявив він.

Кремінь зазначив, що в Івано-Франківську, як і в Києві, Одесі, Харкові, є багато вивісок недержавною мовою. Уповноважений заявив, що на зустрічі з мером Франківська йшлося про те, що перевірками на предмет дотримання мовного законодавства можуть займатися відповідні департаменти та підрозділи міськради.

"Вони можуть створити робочі групи і перевірити на дотримання мовного закону вивіски, оголошення, діяльність закладів освіти, сфери обслуговування, транспорту, охорони здоров’я і підготувати відповідні приписи, в яких буде запропоновано усунути такі порушення", - сказав Кремінь.

Раніше Руслан Марцінків заявив, що провів зустріч з уповноваженим з захисту державної мови і в рамках цієї зустрічі узгодив запровадження мовної інспекції в Івано-Франківську, яка має запобігти поширенню російської мови. Також він закликав всіх охочих записуватись на мовні курси в межах Програми українізації імені Ірини Фаріон.