RU  UA  EN

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.07
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  41.07
Суспільство

Новини

17 вересня

Всі новини

Атака РФ по гуманітарній місії: Червоний Хрест виступив з осудом

У Міжнародному комітеті Червоного Хреста відреагували на загибель співробітників гуманітарної місії у Донецькій області у результаті атаки Росії. Там виступили із закликом поважати міжнародне гуманітарне право.

Про це йдеться у повідомленні пресцентру МКЧХ.

Президентка Міжнародного комітету Червоного Хреста Мір’яна Сполярич заявила, що засуджує обстріл гуманітарної місії.

"Я рішуче засуджую атаку на персонал Червоного Хреста. Нерозумно, щоб обстріл потрапив на місце роздачі допомоги. Сьогодні наші серця розбиті, коли ми оплакуємо втрату наших колег і дбаємо про поранених", - повідомила вона.

Там уточнили, що працівники Червоного Хреста загинули під час підготовки до роздачі деревних та вугільних брикетів у населеному пункті Віролюбівка вразливим категоріям людей у рамках підготовки до опалювального сезону.

"Команди МКЧХ регулярно присутні в Донецькій області, а наші автомобілі чітко позначені емблемою Червоного Хреста. Смерть трьох колег МКЧХ сталася на тлі різкого зростання кількості гуманітарних організацій, убитих у всьому світі за останні два роки", - заявили в організації.

Також закликали поважати міжнародне гуманітарне право, вживаючи всі можливі запобіжні заходи.

"МКЧХ настійно закликає поважати міжнародне гуманітарне право, в тому числі шляхом вжиття всіх можливих запобіжних заходів, щоб гарантувати, що ті, хто бере участь у гуманітарній діяльності, не стануть об’єктами бойових дій і не потрапляють у зону бойових дій", - наголосили МКЧХ.

Там нагадали, що Міжнародний Комітет Червоного Хреста є нейтральною, неупередженою та незалежною організацією з виключно гуманітарним мандатом, який випливає з Женевських конвенцій 1949 року. Організація допомагає населенню у всьому світі, які постраждали від збройних конфліктів та іншого насильства, роблячи все можливе для захисту їхніх життів та гідності.

Як відомо, у результаті обстрілу Росією Донецької області загинули троє штатних працівників Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ), ще двоє постраждали.

Український омбудсман Дмитро Лубінець раніше розкритикував мовчання Міжнародного комітету Червоного Хреста та Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця (МФЧХ) про подію.