RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Чи можна знімати працівників ТЦК і поліцейських на відео – пояснення юриста

Зйомка працівників ТЦК і поліцейських на відео, особливо коли вчиняють незаконні дії, не заборонена законодавством. Виключення становлять лише випадки, коли на відео можуть потрапити військові та режимні об'єкти.

Про це у своєму Telegram-каналі розповів адвокат Роман Сімутін.

Відповідно до статті 307 Цивільного кодексу зйомка у громадських місцях дозволена. Відтак, немає заборони знімати дії працівників ТЦК та поліцейських під час виконання ними службових обов'язків.

"Це дозволено за умови, що поруч немає дислокацій та переміщень військових, а також відсутні військові та режимні об’єкти, що можуть попасти на камеру. У законах немає заборони на зйомку співробітників ТЦК або поліцейського", - пояснив юрист.

Він пояснив, чому на працівників ТЦК та поліцейських не діє заборона про зйомку фізичної особи без її згоди.

"Працівники ТЦК та поліцейські є посадовими особами органу державної влади, а тому згідно з рішенням Конституційного Суду від 20 січня 2012 року № 1/9-2012 на них, як на представників влади, не розповсюджується заборона на зйомку фізичної особи без її згоди", - пояснив адвокат.

Також він розповів, що робити людині, якщо працівники ТЦК чи поліцейські забороняють знімати їхні дії.

"На фразу: "Я забороняю мене знімати", краще запитайте, чим це заборонено. Повірте, вони відповіді не нададуть, бо немає такого закону чи постанови", - додав Сімутін.

Нагадаємо, ВРУ має намір зупинити мобілізацію чоловіків 18-25 років шляхом ухвалення окремого наказу, щоб не чекати на голосування проєкту закону №11379-д.