RU  UA  EN

Понеділок, 23 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

23 вересня

Всі новини

Закон про заборону діяльності пов'язаних із РПЦ церков набув чинності

В Україні набув чинності закон, який забороняє діяльність релігійних організацій, що мають зв'язки з Росією, зокрема з Російською православною церквою (РПЦ).

Про це повідомляє "Інтерфакс Україна".

Йдеться про закон "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій", який Верховна Рада підтримала 20 серпня 2024 року. Згідно з нормами, він мав набути чинності через 30 днів із дати опублікування, тобто 23 вересня.

Кілька положень відповідного документа набудуть законної сили пізніше.

За вимогами, наступного дня після публікації уряд має почати підготовку підзаконних актів, а через дев'ять місяців набуде чинності норма, що дає дозвіл Державній службі з питань етнополітики та свободи совісті йти до суду з позовом про припинення діяльності релігійної організації за умови встановлення зв'язку її з Російською православною церквою.

Також урядовці упродовж трьох місяців із дати оприлюднення мають вжити заходів з повернення держмайна з користування іноземної релігійної організації, діяльність якої в країні заборонена, та релігійних організацій, діяльність яких не допускається, а також упродовж пів року запровадити заходи із повернення державного майна з користування юросіб, власником/учасником яких є іноземна релігійна організація, діяльність якої заборонена.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський підписав 24 серпня закон, який забороняє діяльність релігійних організацій в Україні, що мають зв'язки з Російською Федерацією, зокрема з Російською православною церквою (РПЦ).