RU  UA  EN

Середа, 25 вересня
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.00
Суспільство

Новини

25 вересня

24 вересня

Всі новини

У ISW проаналізували наслідки наступу росіян під Вугледаром і Покровськом

Наступальні зусилля російської окупаційної армії під Вугледаром і Покровськом на Донеччині взаємно підсилюють одне одного та, ймовірно, мають за мету розтягнути українську оборону на ширшому фронті області. Фахівці проаналізували наслідки гіпотетичної ймовірності захоплення Вугледара, вказавши, що це навряд чи надасть російським військам якусь особливу оперативну перевагу.

Про це пишуть аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

В матеріалі зауважують, що окупанти досягли околиць Вугледара на тлі того, що виглядає як посилення наступу поблизу населеного пункту, але захоплення Вугледара навряд чи надасть їм особливу оперативну перевагу для подальших операцій у західній частині Донецької області. Геолокаційні кадри свідчать про те, що російські війська просунулися в східний Вугледар до вулиці 12 Десантників. Також вони намагаються рухатись через Водяне та Пречистівку, ймовірно, щоб оточити українське угруповання та змусити до відступу.

У ISW припускають: "Потенційне захоплення Росією Вугледара навряд чи кардинально змінить хід наступальних операцій на заході Донецької області. Вугледар не є особливо важливим логістичним вузлом - російські війська вже контролюють більшість основних доріг, що ведуть до Вугледара. Тому захоплення населеного пункту не надасть росіянам негайного доступу до нової дороги, а також не відріже українські війська від дороги, яка має вирішальне значення для їхнього матеріально-технічного забезпечення".

Також фахівці вважають, що потенційне захоплення Вугледара не обов'язково надасть російським військам вигідну позицію, з якої вони зможуть розпочати подальші наступальні операції.

За попередньою оцінкою аналітиків, російські наступальні зусилля під Вугледаром і Покровськом є взаємодоповнюючими та мають на меті розтягнути українські сили вздовж ширшого фронту в Донецькій області, "але гіпотетичне захоплення росіянами Вугледара не обов'язково буде достатньо важливим з оперативної точки зору, щоб розтягнути українські сили ще далі в цьому районі".

Як повідомляв раніше "Апостроф", у Вугледарі Донецької області станом на 24 вересня склалась дуже важка ситуація і потрібно рятувати життя бійців, які там знаходяться.