RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Коли прагнення успіху є проблемою - психолог назвав три ознаки "достігатора"

Прагнення до успіху для людини може стати деструктивним, якщо вона не дає собі відпочинку і сильно критикує себе та інших.

Про це розказав психолог і психіатр Роман Гаврилін у блозі на YouTube.

За його словами, людину з такою моделлю світогляду легко розпізнати за тим, як він ставиться до себе і оточуючих в контексті критики з його боку.

"Як зрозуміти, що ти "достігатор"? Виділимо три основні пункти. Постійно здається, що ти мало робиш. Сів пограти в приставку і думаєш, що треба вставати і різко щось робити. Постійно жорстко себе критикуєш, як і інших. Коли переключаєшся на інших – то критикуєш їх, коли сам – критикуєш себе. Безкінечний процес критики. І третій пункт – ніколи не можеш розслабитись", - зазначив він.

Фахівець також на прикладі пояснив, чим може закінчитися неконтрольоване прагнення до успіху, яке він сам назвав "досягаторством".

"Чому це проблема? Бо ти страждаєш. Люди зазвичай хочуть менше страждати, більше радіти. Науково доведено, що це призводить до вигорання. Це закінчується як-от з Майком Тайсоном, це хороший приклад, – тобто тюрмою, скандалами, передозуванням і депресією", - зазначив психолог.

Раніше психолог на прикладі пояснив, як накопичується і проявляється вигорання.