RU  UA  EN

Субота, 12 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.60
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

12 жовтня

11 жовтня

Всі новини

Українцям надсилають повістки на електронну пошту: чи це законно і що робити

ТЦК почали надсилати повістки військовозобов'язаним на електронну пошту, яку самі військовозобов’язані вказували під час уточнення даних.

Чому подібний спосіб відправки повісток про виклик до ТЦК є незаконним і що робити, якщо повістка надійшла на емейл, розповів адвокат Роман Сімутін.

Військовозобов’язаним, які уточнили свої персональні дані через ЦНАП або мобільний додаток «Резерв+», ТЦК почав надсилати повістки не засобами поштового зв’язку, як це встановлено чинним законодавством, а на електронну пошту, яку самі військовозобов’язані вказували під час уточнення даних і яку автоматично внесли до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Що передбачає законодавство

Пунктом 28 постанови Кабміну від 16 травня 2024 року № 560 визначено, що виклик громадян до РТЦК чи їх відділів, здійснюється шляхом вручення або надсилання повістки.

Пунктами 30 та 30-1 цієї постанови встановлено, що повістка може формуватися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

При цьому в Єдиному держреєстрі призовників фіксується реєстраційний номер повістки. Також кожна повістка, сформована за допомогою цього реєстру містить унікальний електронний ідентифікатор у вигляді QR-коду.

Особливо акцентую, що пунктом 30-2 вказаної постанови чітко встановлено, що повістки, сформовані за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, можуть:

1) централізовано друкуватися і надсилатися військовозобов’язаним та резервістам засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення;

2) друкуватися та особисто вручатися військовозобов’язаним та резервістам під час оповіщення у роздрукованому вигляді.

Тобто, надсилання повісток на електронну пошту закон не передбачає.

Повістка на електронну пошту

Як це все виглядає на практиці. На вашу електронку надходить лист від ТЦК, де в тілі листа текстом пишеться вимога з’явитися, повідомляються наслідки неприбуття та прикріплюється QR-код, який формується за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів та має реєстраційний номер.

Фактично, в Єдиному державному реєстрі призовників фіксується факт відправлення повістки.

І з Реєстру неможливо встановити, що повістка надсилалась військовозобов’язаному не засобами поштового зв’язку за адресою його місця проживання, а на електронну пошту!

Якщо відсканувати QR-код, то в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів одразу відобразиться інформація про особисте отримання повістки.

Вважаю, що такими хитрощами ТЦК фактично вбиває трьох зайців.

1. Економія видатків бюджету. Не треба робити розсилку повісток засобами поштового зв’язку, що не є безплатним для державного бюджету.

2. Поповнення доходів бюджету. За неявку за такою повісткою ТЦК буде притягувати до адміністративної відповідальності за ст. 210-1 КУпАП та штрафувати. Як я казав, в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів фіксується лише факт відправлення повістки, а не спосіб її відправлення.

Те, що повістка надсилалась у незаконний спосіб і громадянин не був зобов’язаний з’являтись за такою повісткою до ТЦК, можна буде довести тільки у суді при оскарженні постанови про притягнення до адмінвідповідальності за ст. 210-1 КУпАП та накладення штрафу за неявку за цією повісткою.

3. Особи, які не з’являться за такою повісткою до ТЦК, отримають в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів та у базі «Оберіг» статус «У розшуку». Є особи, які тижнями не переглядають свою електронну пошту і можуть не знати, що їм надходила повістка від ТЦК. Але на вулиці або блокпості вони несподівано для себе можуть дізнатися, що перебувають у розшуку за неявку до ТЦК по повістці, яку в очі не бачили, і на законних підставах будуть примусово доставлені до ТЦК.

Що робити військовозобов'язаним

Ті, хто отримують повістки від ТЦК на електронну пошту, повинні чітко розуміти, що це незаконно.

Тому в разі отримання такої повістки єдиним виходом є оскарження протиправних дій ТЦК у судовому порядку. ТЦК буде зобов’язаний доводити у суді, що повістка надсилалась у визначений законом спосіб.

В іншому випадку через один-два місяці громадянин, якому ТЦК надіслало повістку на електронну пошту, може бути притягнутий до адмінвідповідальності за ст. 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення за неявку по повістці. А в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів та у базі «Оберіг» буде статус «У розшуку». Наслідком чого, крім штрафу, може стати його затримання та примусове доставлення до ТЦК.

Нагадаємо, у КМУ оновили механізм отримання повісток поштою - працівник об'єкта поштового зв'язку має вручити повістку ТЦК та СП особисто адресату.