RU  UA  EN

Понеділок, 21 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 44.40
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Новини

21 жовтня

Всі новини

Велике викриття підпалювачів: СБУ затримала три групи поплічників РФ

В Україні виявили та викрили три групи підпалювачів, що діяли на замовлення Росії у трьох українських областях. Співробітники Служби безпеки України затримали фігурантів та повідомили про підозру за кількома статтями.

Про це повідомляє СБУ.

Поплічники російських спецслужб підпалювали військові авто ЗСУ та об’єкти Укрзалізниці в Одесі, у Дніпропетровській та Черкаській областях.

"Для виконання ворожих завдань фігуранти використовували легкозаймисті суміші, а загоряння фіксували на відео, якими потім «звітували» перед рф. У такий спосіб фігуранти сподівалися одержати «легкі» гроші від своїх російських кураторів", - уточнюють в повідомленні.

Так, на Дніпропетровщині викрили двох 16-річніх мешканців Нікопольського району – підпалили авто ЗСУ та релейну шафу поблизу важливої гілки залізничного сполучення.

"Перед підпалами фігуранти виконували «перевіркові» завдання російського куратора, зокрема малювали «Z-графіті» на стінах будівель", - додають в СБУ.

На Черкащині вдалося "по гарячих слідах" затримати двох жителів Умані віком 16 і 21 року: "... протягом доби спалили мультівен та позашляховик ЗСУ, що проходили техобслуговування після виконання бойових завдань на фронті".

На Одещині затримали трьох молодиків, які підпалили вісім релейних шаф на залізничних лініях.

Наразі всім затриманим повідомлено про підозру за такими статтями ККУ:

  • ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 113 (диверсія, вчинена за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану);
  • ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань, вчинене за попередньою змовою групою осіб);
  • ч. 2 ст. 194 (умисне пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу).

Фігурантам загрожує від 8 років тюрми до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, раніше пресслужба повідомила, що в Кропивницькому затримали 34-річного місцевого мешканця, який «зливав» окупантам місця базування та маршрути руху Сил оборони.