Українці вже пережили важку зиму 2022-2023 року з тривалими відключеннями світла, однак остання атака ворога знову нагадала: до можливих блекаутів варто підготуватися заздалегідь. Один із найважливіших кроків — створити продуктовий запас, який не зіпсується без холодильника та допоможе пережити кілька днів або навіть тиждень автономності.

"Апостроф" розповідає, які продукти треба купити на такий випадок, і як їх правильно зберігати.

Які продукти варто мати в запасі на випадок блекаута

Насамперед йдеться про продукти, які довго зберігаються та нескладні у приготуванні. Це крупи (гречка, рис, кус-кус, пшоно), макарони, вівсянка. Бажано обирати ті, що варяться 5–10 хвилин або можуть запарюватися окропом — це економить газ або воду.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Другий обов’язковий пункт — консерви: м’ясні, рибні, овочеві, паштети, тушкованка, консервована квасоля чи горох. Вони готові до вживання і забезпечують організм добовою нормою білка. Сюди ж можна додати овочеві закрутки домашнього виробництва, але лише якщо вони надійно стерилізовані.

Також на випадок тривалого відключення світла варто мати продукти, які не потребують приготування: горіхи, сухофрукти, крекери, сухе печиво, батончики, протеїнове або дитяче харчування, концентровані супи та пюре у пакетах, сублімати. Корисно підготувати мед, згущене молоко, порошкове молоко, шоколад — це швидке джерело енергії.

Окремо слід запастися водою: мінімум 2–3 літри на людину на день для пиття та гігієни. Для економії можна мати таблетки або фільтри для очищення.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Як правильно зберігати продукти без електрики

Найпростіший варіант збереження продуктів — кімнатна температура. Сухі крупи, макарони, консервація, сухофрукти найкраще зберігаються у шафі, бажано в герметичних контейнерах, щоб уникнути потрапляння вологи та шкідників.

Під час вимкнення електроенергії не варто відразу відчиняти холодильник — зачиненим він тримає холод до 12 годин. Щоб продовжити термін зберігання швидкопсувних продуктів, можна використати термосумки, ізотермічні контейнери або заморожені пляшки з водою як "холодоакумулятори". Взимку хорошою альтернативою стає балкон або підвал/погріб — там стабільно прохолодно.

Головна умова під час зберігання продуктів у підвалах: не можна ставити продукти просто на підлогу, для цього слід використовувати ящики чи полиці, аби зберегти циркуляцію повітря.

Як організувати "домашню комору" на випадок блекаутів

Краще організувати свої запаси не хаотичним набором, а системою. Продукти з коротшим терміном — ближче, з тривалим — глибше. Буде зручно, якщо ви відразу наклеїте стікер з датою покупки та терміном придатності. Допоможе і принцип ротації — «перше прийшло, перше пішло», це допомагає уникнути викидання. Варто перевіряти запаси хоча б раз на місяць.

Чого не варто купувати

  • Швидкопсувне (ковбаси, свіжі молочні, м’які сири);
  • Напівфабрикати, що потребують заморозки;
  • Продукти, які варяться довше 15 хв і витрачають багато палива;
  • Екзотика, яку сім’я не їсть — запаси мають бути звичними.

Продуманий набір продуктів та правильне їхнє зберігання забезпечать вам елементарну готовність до екстремальних ситуацій. Крупи, консерви, горіхи, вода та базовий набір «швидкої енергії» можуть забезпечити сім’ю навіть у тривалий блекаут. А усвідомлення того, що ваша родина має запас, допоможе вистояти емоційно і зберегти ментальне здоров'я.

Раніше "Апостроф" зібрав поради для українців, як підготуватися до блекауту у 2025 році і зробити це найбільш раціонально.