RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Журналіст розповів про конфлікт Захарченка з "головним рейдером" ДНР

Стали відомі подробиці конфлікта між ватажком сампопроголошеної ДНР Олександром Захарченко і "міністром податків і зборів ДНР" Олександром Тимофєєв (Саша Ташкент), який привів до нібито загибелі "міністра".

Про це пише в своїй статті кореспондент "Апострофа" з Донецька.

"Нещодавно всі ЗМІ написали, що головний рейдер ДНР помер "при загадкових обставинах". Знайшлися ті, хто нібито бачив його тіло в морзі лікарні ім. Калініна і навіть на скромних (!) похоронах був присутній. Причина смерті - цукровий діабет. Але перелякані, по-собачому віддані підлеглі шепочуться, що преставитися господарю "допомогли". Лікарі ж тримають язика за зубами", - пише журналіст.

"Ташкент – одна з ключових фігур у ДНР. Він не просто входив в топ-20 найбагатших жителів окупованих територій, але і займав третю сходинку в ієрархії зі статком у $17 млн доларів, залишивши позаду Ляміна, Пушиліна та інших нуворишів. Цікаво, що в бандитському утворенні, яким є ДНР, Ташкента вважають безпринципним злодієм. Коротка біографія Тимофєєва виглядає так. Корінний донеччанин. У свій час закінчив Ташкентське вище загальновійськове командне училище. Був бізнесменом середньої руки - співзасновником ТОВ "Центр супутникового кабельного телебачення "ДонСатТВ Плюс" та ТОВ "Центр супутникового кабельного телебачення "ДонСатТВ", - розповідає кореспондент.

За словами журналіста, місцеві ЗМІ писали, що Ташкент співпереживав Майдану і навіть у березні 2014-го міркував про єдину Україну, проте потім раптово змінив орієнтацію і опинився в "ополченні".

"Брав участь у захопленні Донецької міськради. Потім Захарченко посватав Тимофєєва в "Оплот". Як родичі по лінії першої дружини Ташкента вони не чужі. Втім, бойовики з презирством ставилися до "генерала" Тимофєєва, оскільки той нібито пороху не нюхав і на передовій помічений не був. Хлібну посаду "міністра доходів і зборів" Тимофєєв отримав у листопаді 2014-го. Одразу набув статусу недоторканного, бо був на короткій нозі з "самим". Не маючи ні найменшого поняття про податкову систему, про відрахування до бюджету, Ташкент вирішував все просто: в його кабінет почали ходити гінці з пухкими портфелями і пакетами. Скільки брав за "вирішення питань", історія замовчує. "До його рук прилипає все", - розповів минулої зими обурений донецький бізнесмен", - ділиться подробицями кореспондент.

"У смак Олександр Юрійович увійшов миттєво. Перебої із зарплатою бюджетникам, пенсій та допомоги і стрімке зростання цін його не хвилювали. Ревізори, що приїжджали з РФ, як розповів один із співробітників "міністерства", "були в шоці: гори виділеного бабла йдуть, немво у чорну діру". А потім в ДНР почалася "націоналізація по-тимофіївськи", тобто на користь суто своїх людей. "Ти легальний мародер", - на якийсь пиятиці прямо сказав Ташкенту один з подільників. Незгодних відразу відправляли за грати. Наприклад, така доля спіткала "міністра палива та енергетики ДНР" Олексія Грановського, який не підтримав націоналізацію", - продовжує журналіст.

"Схема рейдерства до межі проста: в "міністерстві" реєструють підприємство з такою ж назвою, на яке націлилися, потім озброєні бойовики з посвідченнями працівників "міністерства" його захоплюють, виносячи все, аж до телефонних апаратів, а потім все це потім продає нове підприємство. Об'єкти, які опинилися під повним або частковим контролем Тимофєєва, такі: ТОВ "Мультиторг" ("Амстор"), шахти ім. Кисельова (Торез), ім. Засядька. Зазіхав Ташкент і на підприємство "Макіїввугілля", - пояснює журналіст.

Як стверджує журналіст, ні одна колона машин і жоден потяг з антрацитом не могли зрушити з місця без особистого розпорядження Тимофєєва.

"Коли ставленик олігарха Курченко, "міністр палива та енергетики" Євген Файницкий спробував грати у свою гру, його звинуватили в шпигунстві, в травні минулого року він помер. Зеками стали і "міністри сільського господарства" Олексій Красильников і Алія Камара, які протесували проти вивозу за кордон зернових. Не гребував Ташкент сигаретами і алкоголем. Дуже любив і ювелірну продукцію. Гуманітарка з РФ розподілялася теж під його контролем: основна частина продуктів на ринки, дорогі медикаменти - "своїм" лікарня і аптекам, звідки він "стягував" 70% доходів", - розповідає про свавілля, яке творив Тимофєєв журналіст.

"Мародерство, непомірна данина, арешти оппонентів, шантаж їх родичів, призначення на посади близьких людей, які вміють тільки грабувати і красти, - по суті, в ДНР діяло ОЗГ на чолі з Тимофеєвим. Абсолютно ясно, з ким він до пори до часу ділився. Але, мабуть, в якийсь момент почав скупитися. Терпець урвався, коли за його участю "віджали" бензин, який постачається підприємствами Курченко в ДНР по передоплаті. Захарченко швидко зорієнтувався і звинуватив Ташкента в тому, що він, мовляв, вкрав і бензин, і газ, відправивши його 1 листопада 2015 року у "підвал". Таким чином, Захарченко вбив двох зайців, оскільки в той час з'явилися чутки, що Ташкент мітить на місце ватажка ДНР", - пише про конфлікт між ватажками бойовиків кореспондент.

За словами журналіста, Він швидко вийшов на волю: поклопотав хтось серйозний, кому Захарченко не міг відмовити, але розстановка сил в ДНР вже стала іншою.

"Ситуація загострювалася. До того ж Захарченко розумів, що якщо Тимофєєв почне "зливати", мало не здасться нікому. Відомий російський блогер Анатолій Несміян (Ель Мюрид) написав: "Тимофєєв був у курсі всіх чорних, сірих і білих схем, так само, як і до кого вони вели". Загалом охочі розправитися з Ташкентом давно стояли в черзі. Щоправда, через день після новини про смерть на його сторінці в соцмережах з'явився запис: "Спасибі всім, похорони закінчені)))". А пізніше його, живого й здорового, начебто бачили і навіть сфотографували", - розповідає про нібито "воскреслого" бойовика кореспондент.

Більше читайте у матеріалі "Апостроф": Шантаж, погрози розправи: як бойовики борються за владу в ДНР.