RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Річниця вбивства Мозгового: журналіст зібрав старі та нові версії загибелі ватажка ЛНР

Згідно з однією з нових версій, вбивство в травні 2015 року ватажка банди бойовиків "Призрак" самопроголошеної ЛНР Олексія Мозгового відбулося "через політику".

Про це йдеться в статті на "Апострофі".

Версій вбивства Олексія Мозкового було кілька. Перша з них полягає в тому, що Мозговий став жертвою української диверсійної групи. У цю версію мало хто вірив навіть у числі прихильників сепаратистів. Всі знали про гострі конфлікти Мозгового з тодішніми ватажками ЛНР Валерієм Болотовим та його наступником Ігорем Плотницьким. Втім, колишній співробітник українських спецслужб розповів "Апострофу", що повністю відкидати "український слід" у вбивстві Мозгового не варто.

"У нас чудово знали про методи керівництва ЛНР, яке воліло розправлятися з неугодними. Я не виключаю, що наші спецслужби могли спрацювати "під ЛНР", щоб посилити розкол у рядах бойовиків", - розповіло джерело.

З іншого боку, зазначає співрозмовник, живий Мозговий, який регулярно має публічні зіткнення з Ігорем Плотницьким та його оточенням, а також постійно їх критикує, був більш корисний для України.

"Його публічна критика місцевих порядків в чималій мірі сприяла дискредитації ідеї так званої "Новоросії". Тому, якщо до його вбивства причетні наші спецслужби, то це було не найвдаліше рішення. Виходить, що ми своїми руками полегшили життя Плотницькому", - зазначив колишній офіцер спецслужб.

Кримінальні розбирання та переділ сфер впливу. Одна з поширених версій вбивства Мозгового полягає в тому, що Олексій Мозговий, зайнявши Алчевськ, одне з найбільш розвинених міст Луганської області, перейшов дорогу місцевому бізнесу та криміналу. Ходили чутки, що Мозговий та його люди займалися "кришуванням" заправок та ринків, а також неодноразово отримували гроші від Алчевського металургійного комбінату, який входить до складу корпорації ІСД. Її пов'язують з групою російських інвесторів, близьких до влади РФ і народним депутатом Сергієм Тарутою. Влітку-восени 2014 року бойовики Мозгового дійсно вчинили декілька набігів на заводи корпорації, головним чином "віджимаючи" там автомобільну та будівельну техніку. Також, судячи з усього, не кращим чином розвивалися відносини Мозгового з місцевим криміналітетом, який внаслідок бойових дій, втратив свої доходи від видобутку та продажу брухту і вугілля з нелегальних шахт-копанок.

"Замовлення ЛНР". Найпопулярнішою у бойовиків залишається версія про ліквідацію Мозкового за замовленням верхівки ЛНР або їх російських кураторів. Відверта критика Мозговим корупції в оточенні Ігоря Плотницького та небажання підкорятися його розпорядженням, дратували ватажків луганських сепаратистів, які в силу війскової необхідності були змушені до пори до часу миритися з автономією "Призрака". До весни 2015 року ситуація кардинально змінилася, більшість автономних збройних формувань або влилися в "народну міліцію ЛНР", або були примусово роззброєні, а їх лідери вбиті "при затриманні" або арештовані. Мозговий, хоча формально також поступив "в міліцію", однак, по суті, продовжував вести себе самостійно.

В березні 2016 року серед сепаратистів пішли чутки, що Олексій Мозговий був убитий "за політику". Нібито після того, як навесні 2015 року стало зрозуміло, що у повноцінному вигляді "бригаду Призрак" зберегти йому не вдасться, Мозковий вирішив стати політиком, користуючись тим, що Мінські угоди передбачали проведення виборів у Донбасі за українським законодавством. Дійсно, ще восени 2014 року в "ЛНР" з'явилися кілька громадських рухів, які після псевдовиборі 2 листопада 2014 року увійшли в місцеву "народну раду". Мозговий, який не брав участі у тих виборах, вирішив піти далі. Вже в 2015 році він створив громадський рух "Народне відродження" та через Донецьк Ростовської області (РФ) 23 квітня 2015 року відправив реєстраційні документи організації в Міністерство юстиції України які нібито були отримані 5 травня 2015 року та зареєстровані 8 травня.

За розповідями соратників, Мозговий намагався зареєструвати свій рух ні багато, ні мало для того, щоб брати участь в запланованих на осінь 2015 року місцевих виборах на Донбасі за українськими законами. У перспективі він збирався повернути собі політичний вплив у регіоні. Між тим, як випливає з відповіді Міністерства юстиції на інформаційний запит автора, в 2014 – 2016 роках документи щодо реєстрації "Народного відродження" в Міністерство юстиції не надходили, така організація офіційно в Україні не існує..

Більше читайте у матеріалі "Апостроф": Бойовика Мозгового могли знищити "через політику": три версії вбивства з ЛНР.