RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Генерал ВСУ вказав на проблему збирання даних обстрілу на Донбасі з боку ДНР/ЛНР

Керівник української групи Спільного центру контролю і координації режиму припинення вогню (СЦКК), генерал-майор Родіон Тимошенко пояснив проблеми, з якими стикаються спостерігачі при зборі даних про обстріли мирних жителів, які здійснюються бойовиками самопроголошених ДНР і ЛНР.

Про це він розповів в інтерв'ю "Апострофу".

"Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ для цього створює альтернативну систему відеоспостереження. Так, приблизно півтора місяця тому, на додаток до встановленої відеокамері в Широкіно, за участю першого заступника СММ ОБСЄ Олександра Хуга були встановлені відеокамери в Авдіївці і на шахті "Жовтнева" (Донецьк).

Ці "дзеркально" встановлені відеокамери повинні були почати роботу одночасно. Разом з тим, відеокамера, встановлена на шахті "Жовтнева" досі не діє у зв'язку з відсутністю... електроживлення. Причина проста – вже більше місяця представники ОРДО не можуть знайти 300 метрів електрокабелю. Виходить, що відеокамера є, але вона не функціонує, а отже, документування порушень режиму припинення вогню не проводиться.

Більше того, протягом останніх двох тижнів ми не можемо отримувати інформацію з відеокамери в Авдіївці, тому що вона фактично блокована — ретранслятор, встановлений на території ОРДО, також відключений від електропостачання", - сказав представник СЦКК.

Тимошенко зазначив, що з цієї причини потужні артилерійські обстріли бойовиками позицій сил АТО в районі промзони і будинків мирних жителів в Авдіївці в ніч з 23 на 24 травня (тоді з не підконтрольною боку прилетіло близько 310 снарядів, рекорд навіть для цієї неспокійної місцевості – ред) відеокамери СММ ОБСЄ не зафіксували.

"Але нам вдалося відновити реальний хід подій і зафіксувати завдані збитки з допомогою достовірних даних спостерігачів української сторони СЦКК, які, в свою чергу, були підтверджені даними з відеокамер підрозділів сил АТО", - сказав він.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі з'явилися фотографії наслідків обстрілів бойовиками в ніч на 11 червня житлових будинків в місті Торецьку Донецької області.