RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Журналіст показав фото спорожнілого через ДНР Донецька

Український журналіст Денис Казанський опублікував фотографії вимерлого з-за війни на Донбасі окупованого бойовиками Донецька.

Казанський опублікував фотографії на своєму сайті.

"Добре живе місто при ДНР? Звичайно, порівняно з 2014 роком тотальної розрухи і розгулу козацьких банд, у Донецьку зараз набагато легше і спокійніше. Це визнають усі. Тому багатьом здається, що Донецьк розвивається і процвітає, а найгірший період у міста позаду. Тим, хто пережив літо і осінь 2014-го в столиці Донбасу, тепер здається, що мирне життя повернулося практично до рівня 2013 року. Однак ті, хто виїхав з міста після початку військових дій, і у кого в пам'яті закарбувався ще той, довоєнний Донецьк, звичайно розуміють яка прірва розділяє те українське місто і нинішнє, ДНРівське", - пише журналіст.

"У центрі міста всюди зустрічаються покинуті магазини, банки, офіси. Забиті фанерою вітрини. Покриті пилом згаслі вивіски колись працювавших у Донецьку магазинів і закладів. Так, щось працює, при бажанні є куди піти. Але все це і близько не стоїть з тим, як Донецьк жив раніше, в Україні. Ось вулиця Університетська, самий центр міста. Примара давно не існуючого "Дельта банку", за ним закритий і забитий фанерою бутік, з якого вивезли і сховали весь товар, щоб не вкрали. В українському Донецьку такого не було", - зазначає Казанський.

"Закритий офіс "Об'єднаної реєстраційної компанії", яка раніше займалася реєстрацією та переоформленням цінних паперів. Більше в Донецьку такого роду послуги не потрібні. У місті, де всім заправляє не визнане ніким у світі кримінальне угруповання, не може бути ніяких цінних паперів", - констатує журналіст.

"Недобудований готель "Дружба", що належить сину Януковича, так і не відкрився. Так він тепер і не потрібен. В ньому нікому жити", - продовжує журналіст.

"Центр міста, вулиця Університетська, 16:00. Раніше тут був дуже щільний трафік, іноді навіть з пробками. Зараз самі бачите завантаженість дороги. Я не знаю, скільки людей зараз живе в місті. Можливо, правду кажуть, що майже все вже повернулися. Але на машинах мабуть намагаються не їздити", - гірко іронізує журналіст.

"Замість модного бутика на перетині з Ватутіна тепер якийсь пекельний супермаркет з жахливою вивіскою. Їжа продається, одягу вже немає. В основному його тепер купують у різного роду "Конфискатах", де все коштує 300-400 російських рублів.Ще один продуктовий далі по вулиці. Раніше тут був банк і теж якийсь бутік, здається. Недоладна вивіска характерна для дешевих магазинів, які зазвичай перебувають у якихось клоачних місцях біля ринків. Але це центр міста. Магазин "Еко" теж закритий. Навіть такі бренди середньої цінової категорії, які раніше були доступні багатьом донеччанам, тепер вже не можуть працювати. Поруч на магазині можна побачити вивішені прапори ДНР. Але це не від великої любові до Захарченка, а від того, що підприємців змушують їх вивішувати. Штраф за відсутність прапора, якщо я не помиляюся, 8 тисяч рублів", - розповідає Казанський.

"Прикмета часу. На бульварі Пушкіна — в минулому самою модної і дорогої вулиці Донецька — тепер замість кафе працює "Алкомаркет", - вказує на "нововведення" Казанський.

"А це багатостраждальна Донецька ОДА. Тут за два роки так і не прибрали срач, що залишився після подій "російської весни". Наскельні написи не відмиті, відідрана плитка так і лежить, складена в купу. Площа перед ОДА в пилу і піску. За два роки не змогли знайти просто двох мужиків з молотком, щоб укласти старі бруски. В українському Донецьку таке було немислимо", - пише журналіст.

"І це знімки тільки з самого центру, де немає руйнувань. На околицях міста все виглядає набагато похмурішим. Так, звичайно, Донецьк не нагадує блокадний Ленінград. Донеччани не помирають від голоду на вулицях, є світло, вода та газ, ходить транспорт, тече якась життя. Комусь це може здатися нормальним. Особливо приїжджим "відпускникам" з якого-небудь російського захолустя, де досі люди живуть в дерев'яних бараках без каналізації. Але все це і близько не нагадує процвітання. Я пам'ятаю, яким був Донецьк два роки тому. І зараз навіть за кількома фотками зрозуміло, що у міста великі проблеми, що життя стала бідніше, що безліч магазинів і кафе закрилися і більше не будуть працювати. Люди, які захопили владу в місті, зробили його значно гірше, ніж він був", - резюмує Казанський.

Як повідомляв "Апостроф", російський мандрівник Антон Кротов опублікував в мережі фоторепортаж з окупованого бойовиками Луганська, який свідчить про жалюгідний стан міста.