RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Загибель Слипака: з'явилися нові подробиці про бій

Український журналіст Юрій Бутусов розповів подробиці про бій під Дебальцеве Донецької області, в якому загинув відомий оперний співак Василь Сліпак.

Про це Бутусов написав у своєму Facebook.

"29 червня українські війська були змушені у відповідь на постійні масований обстріл наших позицій нанести два коротких удари по передових позиціях 7-ї мотострілецької бригади 2-го армійського корпусу ЛНР зі складу окупаційної армії РФ на Донбасі", - розповідає журналіст.

"На цих невеликих висотках противник зосередив автоматичні гранатомети і великокаліберні кулемети, які здійснювали постійний обстріл наших позицій, там же розташовувалися коригувальники противника, керуючі артилерійським вогнем. Звернення до місії ОБСЄ виявилися безуспішними, російське командування свідомо продовжувало збройні провокації в цьому районі", - написав він.

Він зазначив, що в цьому місці позиції займали підрозділ 54-ї механізованої бригади, 25-го мотопіхотного батальйону "Київська Русь", а також розвідувальний підрозділ зі складу ДУК ПС, де проходив службу Сліпак.

"Вранці 29 червня дві зведені групи українських воїнів зайшли на нейтральну смугу для здійснення пошуку снайперів противника. У той самий день окупаційне командування ЛДНР опублікувало панічне повідомлення про "наступ ВСУ", що "вбито 200 українців", "вони вже зайняли 5 кілометрів". У район бою були перекинуті з Донецька підрозділи головного резерву 1-го корпусу ДНР - бригада "Республіканської гвардії", - розповідає журналіст.

За словами Бутусова, українські бійці, незважаючи на артобстріл, зайняли опорний пункт противника.

"У вбитого командира опорного пункту знайшли документи на ім'я командира взводу 7-ї мотострілецької бригади лейтенанта Калімулліна Айрата Натиковича, громадянина Російської федерації, з Татарстану", - зазначив Бутусов і опублікував фото.

"За словами учасника бою, на висоті було знищено 20 бойовиків, 6 найманців було взято в полон. Наші підірвали боєприпаси, важкі гранатомети і кулемети і повернулися на свої позиції. Російська артилерія продовжувала масовані обстріли своєї висоти і наших укріплень. Під вогонь російської артилерії потрапили і захоплені полонені. Наразі невідомо, чи вдалося комусь із полонених вижити під російськими снарядами", - йдеться в тексті.

"На жаль, ціна перемоги виявилася дуже високою. В бою полягли смертю хоробрих доброволець "Правого сектору", видатний український артист Василь Сліпак, і піхотинець 25-го мотопіхотного батальйону "Київська Русь" Анатолій Коваль, 1985 року народження, уродженець Обухівського району Київської області. 10 українських воїнів також отримали легкі поранення. Їхня загибель дорого обійшлася російським окупантам. Втрати противника далеко не остаточні – за повідомленнями у російських соцмережах реальна кількість убитих найманців – понад 30. Оскаженіле від втрат, російське командування відкрило ураганний вогонь із заборонених мінськими угодами великих калібрів як по своїх позиціях, так і по українських в районі Луганського", - додав Бутусов.

Як повідомляв "Апостроф" у зв'язку із загибеллю Сліпака на Донбасі російський журналіст Аркадій Бабченко вказав на сумну тенденцію.