RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Українців розбурхало руйнування пам'ятника УПА в Польщі: опубліковані фото і відео

У польському селі Верхрата, яке розташоване біля кордону з Україною, вандали зруйнували пам'ятник українцям, загиблим у роки Другої світової війни, в тому числі і воїнам УПА.

Про інцидент повідомив на своїй сторінці в Facebook голова Об'єднання українців у Польщі Петро Тима.

"Чергова провокація, акт вандалізму. На цей раз знищений пам'ятник українцям, у тому числі воїнам УПА, похованим на кладовищі в селі Верхрата. З 2015 року це чергове після Грушовиць, Радружа, Молодича, Вербиці, Монастера, Пикулич, Лєсков руйнування і профанація. Є такі люди в Сеймі, уряді, ЗМІ, римсько-католицькій церкви, які роблять вигляд, що "нічого не сталося, поляки, нічого не сталося", - написав він.

Тима підкреслює, що місцева влада не хоче визнавати, що це організовані акції, називаючи їх "дрібними витівками хуліганів".

Польські ЗМІ повідомляють, що до акту вандалізму причетне націоналістичне угрупування "Табір Великої Польщі" (Oboz Wielkiej Polski), яке і розмістила на YouTube відео знищення пам'ятника.

"Кожний народ по своєму показує свою суть: українці зі зброєю воюючи проти росіян, а поляки - знищуючи пам'ятки", "Яка ганьба!", "Наслідки рішення польської влади, яким вона збиралася "перезапустити" польсько-українські відносини на новому рівні", - пишуть коментатори.

Як повідомляв "Апостроф", на думку позаштатного радника міністра інформаційної політики України Дмитра Золотухіна, напружена ситуація, яка виникла між Польщею та Україною в питанні Волинської трагедії, очевидно, була спецоперацією Росії.