RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

ЗМІ дізналися про зрив спільної заяви за підсумками саміту Україна-ЄС

Журналісти дізналися, що 19-й саміт Україна-ЄС завершиться без схвалення підсумкової заяви або спільної декларації.

Про це стало відомо після зустрічі президентів України Петра Порошенка, голови Єврокомісії Жана-Клода Юнкера і глави Європейської ради Дональда Туска, йдеться в матеріалі "Європейської правди".

Відзначається, що це трапиться вже вдруге в історії відносин України і ЄС.

"За правилами європейської дипломатії, відсутність спільної заяви є демонстрацією глибокої кризи у відносинах: мовляв, лідери зустрілися, але домовитися ні про що не змогли. Тому підсумковий документ вдавалося узгодити кожен раз - навіть в "кризових" 2004 і 2011 роках", - йдеться в матеріалі.

Так, в цьому році все склалося інакше. За словами журналістів, Європейський союз поставив під сумнів сам факт того, що Україна прагне до інтеграції з ЄС.

Уточнюється, що Київ наполягав, щоб в спільній заяві було посилання на фразу з преамбули Угоди про асоціацію: "Європейський союз визнає європейські прагнення України та вітає її європейський вибір, в тому числі її зобов'язання розвивати розвинену і стійку демократію і ринкову економіку".

"ЄС виявився категорично проти (і неважливо, що мова йде про цитату з угоди, а не про якусь нову норму). Фінальні переговори з Євросоюзом тільки погіршили ситуацію: Нідерланди зажадали додати в текст нові обмеження європейської мрії України", - додали в матеріалі.

Видання підкреслило, що Гаагу підтримали ще кілька держав, і в кінці кінців переговори розірвали.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв, чого не помітили, підбиваючи підсумки саміту G20.