RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Пора створювати "чорні списки": Бекешкіна дала пораду українцям, як очистити Раду

Епопея зі зняттям недоторканності з ряду народних депутатів безпосередньо перед закінченням сесії парламенту більше схожа на кіно чи серіал, проте на відміну від кінематографа кінця цього фільму не видно.

Таку думку висловила відомий соціолог, директор фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна в своїй колонці в журналі "Новое время".

"Будь-який серіал повинен закінчуватися, але наш, український, здається нескінченним. Хоча те, що виглядає як кіно, насправді - прояв серйозної хвороби, хронічної і давно діагностованої. Мова про корупцію - ракову пухлину, яка роз'їдає суспільний організм", - пише Бекешкіна.

Соціолог продовжує: "Здавалося б, кращий спосіб вилікуватися від запущеної і небезпечної хвороби - хірургічним шляхом вирізати хворі ділянки. Причому це просто зробити: зняти з депутатів недоторканність і дати можливість відповідним органам працювати в повну силу - аналізувати декларації народних обранців і розслідувати, хто всі ці філантропи, які позичають їм шалені суми. Звідки взагалі ці гроші? Чи сплачено податки з готівки, законсервованої в банках (тих, що скляні)? Кому по доброті душевній роздавались гектари міських зелених зон? Питань багато".

"Тобто все, що потрібно, - виконати обіцянки, які кандидати давали під час виборів: зняти з себе недоторканність. Але в це слабко віриться: занадто багато тих, хто боїться "торкань", - пояснює експерт.

При цьому Бекешкіна зауважила, що багато хто зараз закликає домагатися дострокових виборів до парламенту. За словами соціолога, в корені це ситуацію не змінить. Експерт підкреслила, українцям навряд чи варто сподіватися, що до наступних виборів буде вибудувана нормальна партійна система, де місця в списках партій не будуть продаватися за гроші.

"Так що ж робити? Як мінімум - очистити наступну Верховну Раду від злоякісних елементів. І чорні списки пора готувати прямо зараз. Кого в них включати? Тих, кому недоторканність дозволила вийти сухим з води. Тих, чиї статки неможливо пояснити (крім як дружньою позикою або горщиком із золотом, знайденим в городі). Тих, хто відчайдушно захищає "своїх" корупціонерів. І зробити так, щоб партії втрачали голоси, якщо включають в списки цих дискредитованих особистостей", - резюмувала Бекешкіна.

Читайте також інтерв'ю Ірини Бекешкіної "Апострофу": "Мирних майданів в Україні вже не буде, у людей на руках достатньо зброї".