RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Під Черніговом кіберполіція викрила розповсюджувача вірусу Petya: опубліковані фото

Співробітники відділу протидії кіберзлочинам в Чернігівській області викрили розповсюджувача вірусу Petya.

Про це повідомляє прес-служба ГУ Національної поліції в Чернігівській області.

"51-річний житель Дніпропетровської області на файлових обмінниках і на соціальних каналах мережі інтернет виклав відео з докладним описом того, яким чином можна запустити вірус "Petya.A" на комп'ютерах. У коментарях до відео чоловік розмістив посилання на свою сторінку в соціальній мережі, на яку він завантажив сам вірус і поширив його користувачам мережі інтернет", - сказано в повідомленні.

Відзначається, що за місцем проживання підозрюваного працівники кіберполіції провели санкціонований обшук, в результаті якого вилучили комп'ютерну техніку, за допомогою якої поширювався Petyа.A.

Крім того, працівники чернігівської кіберполіції виявили файли з шкідливим програмним забезпеченням, яке, за висновком експертів, є вірусом Petya.А.

"Чоловік пояснив, що після хакерської атаки, яка відбулася в червні 2017 року, він завантажив вірус в свій акаунт на файлообмінному сервері, а посилання на файл завантажив в свій блог (залишаючи коментарі під безкоштовним відео). Оперативники кіберполіції встановили, що цей вірус користувачі мережі завантажили на свої комп'ютери близько 400 разів, таким чином інфікувавши власні технічні пристрої вірусом "Petya.A", - відзначають в поліції.

Також було встановлено перелік компаній, які вирішили скористатися загальнодержавною кібератакою і навмисно завантажували собі даний вірус для приховування своєї злочинної діяльності та ухилення від сплати штрафних санкцій державі.

В даний час триває досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 1 ст. 361 Кримінального кодексу України (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин). Вирішується питання про оголошення чоловікові підозри. Вилучену техніку направлено для проведення всіх необхідних експертиз.

Як повідомляв "Апостроф", глава департаменту кіберполіції Сергій Демедюк заявив, що в Україні на День Незалежності 24 серпня очікується нова хвиля кібератак.