RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Під Херсоном знайшли середньовічне місто: опубліковано відео

Археологи біля села Тягинка в Херсонській області виявили сліди фортеці часів Кримського ханства і середньовічного городища.

Про це повідомляє "24-й канал".

За словами вчених, саме тут пролягали південні кордони Литовського князівства.

"Ми знайшли сліди того, що тут готували багато-багато їжі м'ясної, використовували дорогий посуд і смітили грошима", - сказав учасник Південної середньовічної експедиції Кім Гуленко.

Відзначається, що тут знайшли татарські монети, а поруч – середньовічний посуд і навіть залишки керамічного водогону, яким вже тоді користувалися. Завдяки ковальським виробам дослідники визначили, що тут колись проходили кордони Великого князівства Литовського часів князя Вітовта.

Так, знахідки часів Середньовіччя повністю заперечують існування "Новоросії" на українському Півдні.

"Про "Новоросію" не може йти ніякої мови взагалі. Якщо брати цей період, 14-15 століття, взагалі можна говорити тільки про залишки Київської Русі, яка тут була і яку ми прекрасно знаємо по нашій історії. Росія - це взагалі 18 століття" , - підкреслила доктор історичних наук Світлана Бєляєва.

Археологи додали, що залишки міста-фортеці лежать під землею на площі 18 гектарів. Зараз експедиція завершується через відсутність охорони на цій території. Знайдені артефакти вчені передадуть до обласного краєзнавчого музею.

Як повідомляв "Апостроф", раніше під час розкопок некрополя Киз-Аул під Керчю в окупованому Росією Криму археологи виявили античне поховання дитини з деформованим черепом.