RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Іловайська трагедія: стали відомі попередні результати розслідування

Генеральна прокуратура України продовжує розслідувати обставини Іловайської трагедії в зоні проведення антитерористичної операції на Донбасі в 2014 році.

Про це йдеться в повідомленні ГПУ.

За даними слідства, до Іловайської трагедії призвело пряме вторгнення Збройних сил Росії 23-24 серпня 2014 року і подальше вчинення військових злочинів російською армією. На підставі зібраних доказів про підозру повідомили першому замначальнику Генштабу Збройних сил РФ Миколі Богданівському. Його підозрюють в посяганні на територіальну цілісність України і порушенні законів війни. Богдановський безпосередньо здійснював командування і контроль підрозділів армії РФ при вторгненні в Україну.

Крім того, за результатами розслідування агресивної війни РФ проти України на сьогодні притягнуті до кримінальної відповідальності 89 осіб, в тому числі 43 росіян, серед яких 11 чоловік з числа керівництва Збройних сил Росії - міністр оборони Сергій Шойгу, начальник Генштабу Валерій Герасимов і ще 9 генералів .

Український суд дав дозвіл на їх арешт.

Згідно з результатами слідства встановлено ключові фактори, на тлі яких відбулося вторгнення підрозділів ЗС РФ і подальша російська окупація окремих районів Донецької та Луганської областей:

1. Низький рівень боєготовності і боєздатності Збройних Сил України на той момент.

2. Численні факти дезертирства, самовільного залишення місць несення військової служби і невиконання наказів начальників серед особового складу в українській армії в той період.

3. Окремі помилки керівництва АТО при плануванні і проведенні військових операцій, які не перебувають в прямому причинно-наслідковому зв'язку з настанням тяжких наслідків - загибелі українських військових і втрати озброєння і військової техніки.

Нагадаємо, в 2016 році генпрокурор Юрій Луценко заявляв, що на момент Іловайського котла між Іловайськом та Києвом був всього один батальйон ЗСУ.