RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Україні спрогнозували серйозні наслідки через будівництво путінського моста в Крим

Будівництво Російською Федерацією моста через Керченську протоку створює нові загрози для національної безпеки України.

Про це йдеться в заяві Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння (ЦДАКР).

Так, перекриття протоки після встановлення залізничної арки обмежить рух українських судів і завдасть шкоди українським портам.

У ЦДАКР підкреслили, що українська держава повинна усвідомити значення виключної морської економічної зони як важливого елемента свого суверенітету.

Експерти вказали на те, що раніше політичне керівництво РФ і представники компаній, задіяних на будівництві моста, заявляли, що цей об'єкт не вплине на свободу мореплавання в Чорному і Азовському морях і, відповідно, на товарообіг в азовських портах України - Маріуполі та Бердянську.

"Однак в дійсності Москва встановила суттєві обмеження по габаритах судів, які будуть проходити по Керченській протоці після встановлення залізничної арки", - сказано в заяві.

Експерти також нагадали про односторонні перекриття Росією протоки в зв'язку з роботами по установці арки.

"Слід зазначити, одна доба стоянки судна перед протокою в очікуванні відкриття оцінюється в 20 тис. доларів США. З огляду на щоденний трафік судів через протоку на рівні 70-90 суден за добу, неважко підрахувати збитки, які прямо впливають на фрахт і економічну привабливість регіону в цілому", - вважають експерти.

На їхню думку, Україна повинна відреагувати на нові загрози з боку Росії.

"Серед першочергових дій доцільно: детально проінформувати послів західних держав щодо ситуації з протокою - міжнародне ком'юніті повинно чітко усвідомлювати спектр можливих негативних наслідків односторонніх дій Москви", - заявили в ЦДАКР.

Крім того, експерти впевнені в необхідності розглянути це питання на засіданні РНБО із залученням представників причетних міністерств і відомств і виробити дорожню карту адекватних дій і забезпечити її виконання.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в мережі з'явилися нові фото з будівництва Керченського моста, який споруджується між Росією і окупованим нею Кримським півостровом.