RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

В Україні пояснили, кого з жителів Донбасу не можна карати за співпрацю з бойовиками

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак вважає, що не можна карати всіх, хто так чи інакше брав участь в колаборантських рухах на сході України, якщо вони не скоювали тяжких і особливо тяжких злочинів.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Апострофу".

За його словами, це було прописано в Законі про непритягнення до відповідальності в окремих районах Донецької і Луганської областей, який був прийнятий в 2014 році, але не підписаний президентом.

"Знаєте, я, як людина, яка і там була, і по Україні поїздила, вважаю, що ми, за великим рахунком, не можемо звинувачувати всіх людей, які там були... По-перше, ходити на референдум - не злочин. Навіть якщо він фейковий. Немає у нас такого в Кримінальному кодексі! Друге - я вважаю, що референдумів як таких не було. Від слова взагалі", - зазначив Гримчак.

Він додав, що в Маріуполі під час виборів відкривалося близько 100 виборчих дільниць, а під час "референдуму" було відкрито всього чотири.

"Ще є питання з приводу того, був референдум чи не було? У Донецьку - там було трохи більше. Там, в принципі, було, по-моєму, 30 дільниць. Точну цифру не пам'ятаю, треба дивитися. Я знаю абсолютно точно, останні виступи за Україну з тих, про які мені відомо, на окупованих територіях відбулися в Слов'янську - коли там уже був Гіркін. Люди вийшли на площу з вимогою, щоб він йшов. Їх розігнали пострілами в повітря з автоматів", - додав заступник міністра.

Гримчак підкреслив, що те, що трапилося на Донбасі, - не провина людей, які там залишилися, а вина держави.

"І коли вони одного разу виходять на вулицю і бачать, що обласна державна адміністрація захоплена - то це не їх вина. Вони не можуть і не повинні без зброї йти і штурмувати. Це має робити держава. Розганяти всіх цих ..." - сказав він .

Заступник міністра додав, що Україна як держава повинна винести урок з подій.

"У нас повинні бути завжди напоготові своя власна армія, те, що сьогодні називається спецслужбами, Національна гвардія... Ми повинні захищати свою країну, щоб більше ніхто, ніякий Гіркін не міг прийти в будь-якої українське місто і влаштувати нам криваву бійню", - підсумував Гримчак.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Росія боїться, що бойовики ДНР-ЛНР танками підуть на Ростов - заступник міністра Юрій Гримчак".