RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Як діти малі: генерал розповів про небезпечні інциденти з волонтерами в зоні АТО

Командувач силами оперативно-тактичної угруповання "Луганськ" генерал-майор Олег Мікац розповів, що деякі волонтери в зоні АТО створюють загрози як для себе, так і для військових.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Апострофу".

"Два місяці тому приїжджає волонтер в підрозділ. Мало того, що вона відразу викидає фотографії – вона ще й пише, що, мовляв, я була на позиції, позиція називається так-то, ось я стою, дивіться, кулемет, прилади спостереження, що націлені на противника, який знаходиться там-то. Тобто повністю розкрила позицію – де що знаходиться, які позивні у хлопців, як що називається", - розповів генерал.

За його словами, деякі волонтери впевнені, що з ними нічого не трапиться на передовій.

"А уявіть, що міна прилетіла, і волонтер – людина, який не приймає участі в боях, не включений в сили і засоби, які знаходяться в зоні проведення АТО – отримує поранення. Перше ж питання, яке виникає: чому людина, яка не воює і не повинен бути там, на "нулі", там знаходиться?!", - запитує Мікац.

Також він підкреслив, що у волонтерів немає необхідності їхати прямо на передову.

"Той, хто знаходиться на позиції, розуміє, що у нього там мінне поле, якісь там розтяжки, там десь щось прилетіло сьогодні вночі, але не розірвалося. А волонтери ж іноді як діти маленькі: про, що із землі стирчить – давай піднімемо? Підняв – вибух. Або – давай я для гарної картинки буду десь біля кулемета. Масксітку знімає – снайпер в амбразуру спрацьовує. Благо, не потрапив!", - каже генерал.

"Або ще з ПТУРом так було. Велика кількість народу, машини – значить, щось є. Противник це спостерігає і починає працювати ПТУРом. Слава Богу, що потрапив у мішки з піском, колоди, які там були. Але бліндаж рознесло. Їм пощастило, що вони не встигли до цього бліндажа дійти. Були б у бліндажі – були б і поранені і вбиті", - додав він.

Мікац зазначив, що зараз волонтерський рух перетворюється в якийсь бренд.

" Волонтерство зараз для деяких перетворюється на бренд. Приїжджає і починає: "Ось я волонтер! Я там був!" "Та що ти? Ось де я був – на промці в Авдіївці!" І починають мірятися, хто з них більший волонтер", - каже генерал.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": "Якщо ми зараз візьмемо Донецьк, це розв'яже Росії руки - легендарний генерал з АТО".