RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Путін потрапив відразу в кілька конфузів, відкриваючи пам'ятник царю в Криму

Президент Російської Федерації Володимир Путін осоромився на відкритті пам'ятника імператору Олександру III в окупованому Криму.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Так, відкритий 18 листопада пам'ятник царю відразу ж зазнав критики за спотворення історичних фактів. Головним об'єктом критики стала горизонтальна стела, на рельєфі якої зображені досягнення епохи російського самодержця.

Відзначається, що в ході дискусії в "Живому журналі" користувачі зібрали ті "увічнені в камені" досягнення російської держави, до яких сам Олександр III мав або малий стосунок, або ніякого. Багато з символів на стелі пов'язані з віхами, датованими періодом царювання його батька - Олександра II.

"Створення літака Можайського і гвинтівки Мосіна, будівництво заводів і фабрик, а також Транссіб, храм Христа Спасителя, Третьяковська галерея, Історичний музей. Тут же показані і видатні діячі того часу: Федір Достоєвський, Лев Толстой, Микола Пржевальський, Петро Чайковський, Дмитро Менделєєв та інші", - так агентство ТАСС описувало зображення на стелі пам'ятника.

У той же час автори "Живого журналу" вказують, що письменник Федір Достоєвський помер за три місяці до того, як Олександр III зійшов на престол, в грудні 1881 року. Третьяковська галерея була заснована ще в 1856 році - це загальновідомий факт, зазначений на офіційному сайті "Третьяковки".

Офіційна дата заснування Історичного музею - 1872 рік. Літак Можайського розроблявся ще з 1870-х, а при Олександрі III так і не злетів. Відкриття найбльш знаменитого періодичного закону хіміком Дмитром Менделєєвим датується 1869 роком.

Крім того, користувачі відзначають недолік свідоцтв про те, що відому фразу про "двох союзників" Росії - "армію і флот" - імператор дійсно виголошував.

Як повідомляв "Апостроф", раніше росіяни жорстко зганьбилися з пам'ятником Михайлу Калашникову.