RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Загострення відносин між Польщею та Україною: у Варшаві зробили чергову різку заяву

Голова Інституту національної пам'яті (IPN) Польщі Ярослав Шарек заявив, що Варшава не може вибирати Києву героїв, але і не може мовчати про злочини УПА проти поляків на Волині.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню wPolityce.pl.

"IPN не може визначати українському народу, яких героїв він повинен собі вибрати. Однак інститут не може мовчати про злочини проти поляків, здійснені на Волині та східній Малопольщі", - заявив Шарек.

Разом з тим, він додав, що українців і поляків можуть об'єднувати інші герої, наприклад Симон Петлюра чи генерал Марко Безручко, який захищав місто Замосць від більшовиків.

За словами Шарека, загальними історичними темами, які можуть об'єднувати, а не ділити Україну і Польщу, є Голодомор в Україні 1930-х років, нелегальна діяльність католицької церкви, діяльність антикомуністичних діячів 1970-х років минулого століття тощо.

Шарек додав, що між Польщею і Україною дуже добре розвивається співробітництво в галузі обміну архівними документами. Так, через кілька тижнів будуть опубліковані 1,5 тис. сторінок архівних документів на польській та українській мовах, що стосуються діяльності комуністичних органів безпеки проти ОУН і УПА на польських землях.

Як повідомляв "Апостроф", раніше редактор українського порталу в Польщі Prostir.pl Ігор Ісаєв заявив, що загострення у відносинах між Києвом і Варшавою почалося після візиту в Україну віце-прем'єр-міністра Польщі Петра Глинського в кінці жовтня.