RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

У Росії офіційно підтвердили потужний викид радіації на Уралі

У населених пунктах поблизу комбінату "Маяк", що належить держкорпорації "Росатом", в Челябінській області Російської Федерації у вересні цього року зафіксували найбільший рівень концентрації радіонукліда рутенію-106.

Про це офіційно заявили в Росгідрометі, повідомляє RFI.

Відзначається, що на цьому підприємстві переробляють відпрацьоване ядерне паливо.

Про те, що на Південному Уралі міг статися викид рутенію-106, раніше повідомляли європейські вчені. Радіоактивна хмара досягла Франції. Однак в "Росатомі" спростовували ці висновки.

Зараз Росгідромет підтвердив "високе" або "екстремально високе" забруднення лабораторних проб. Найвищі показники забруднення були зафіксовані в районі села Аргаяш в Челябінській області. Там рівень рутенію-106 перевищував фон в 986 разів.

Крім того, відомство визнало, що в кінці вересня-початку жовтня виникли метеоумови для переміщення повітряних мас і забруднюючих речовин з Південного Уралу в Середземномор'я і на північ Європи.

У свою чергу, "Грінпіс" Росії готує заяву в прокуратуру з вимогою провести перевірку можливого приховання радіаційної аварії. Організація нагадує, що рутеній-106 - це техногенний радіонуклід. У нормальних умовах він відсутній в навколишньому середовищі, і будь-яка його концентрація в повітрі свідчить про те, що сталася аварія.

"Навіть з урахуванням того, що спостережувана концентрація над Європою мала, впливу зазнали десятки мільйонів людей, і у когось з них обов'язково будуть проблеми зі здоров'ям", - заявили в організації.

Так, французький інститут ядерної та радіаційної безпеки (IRSN) передбачає, що викид міг в 10 тисяч разів перевищувати дозволену норму. У цьому випадку необхідно захищати людей в радіусі декількох кілометрів від місця аварії.

Як повідомляв "Апостроф", раніше у Франції стався вибух на атомній електростанції.