RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

В Україні затримали торговців органами підлітків: опубліковані фото і відео

В Україні співробітники правоохоронних органів затримали банду, яка вербувала підлітків для продажу їх органів.

Про це в четвер, 23 листопада, на брифінгу заявив начальник Департаменту боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, Національної поліції України Артем Крищенко, повідомляє прес-служба відомства.

"Вони завербували чотирьох осіб, троє з яких - неповнолітні. Одну з жертв, 32-річну жінку, оперативники поліції і працівники прокуратури перешкодили вивезти до Москви, де у неї повинні були вилучити за гроші частину печінки", - сказано в повідомленні.

Відзначається, що до складу злочинної групи входили троє молодих людей у віці від 19 до 21 року. Двоє з них є киянами, ще один - житель Полтавщини. Протягом серпня-листопада зловмисники вербували дітей і дорослих для трансплантації внутрішніх органів, обіцяючи потенційним жертвам грошову винагороду.

За словами Артема Крищенка, на початку серпня зловмисники завербували 15-річного хлопця і дівчину. Використовуючи безпорадний стан потенційних "донорів", злочинці пообіцяли їм значні суми в обмін на згоду про пересадку органів, а саме - частини печінки.

"Оскільки в Україні трансплантація органів між людьми без родинних зв'язків заборонена, зловмисники намагалися переправити завербованих ними людей через кордон в Росію, в Москву, для проведення хірургічного втручання", - додали в поліції.

Жінці-донору зловмисники запропонували 250 тис. доларів США, хоча насправді планували віддати їй не більше 10 відсотків цієї суми.

У поліції уточнили, що затримання торговців органами відбулося сьогодні.

За місцем проживання фігурантів справи правоохоронці провели санкціоновані судом обшуки. Під час їх проведення вилучені гроші, телефони та медична документація потенційних донорів. Крім того, вилучено оргтехніку, з використанням якої здійснювалося листування, пошук і залучення донорів і медичних установ для проведення операцій.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 149 (торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає ув'язнення від восьми до п'ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої. Вирішується питання про оголошення підозри і обрання запобіжного заходу їм у вигляді утримання під вартою.

Як уточнює "Інтерфакс-Україна", за словами прокурора Київської області Дмитра Чибісова, зловмисники за допомогою соціальних мереж шукали неповнолітніх, готових за грошову винагороду стати незаконним донором органів.

"У даний час встановлено трьох потерпілих дітей - 14, 15, 16 років ... Діти з нормальних сімей", - уточнив прокурор, підкресливши, що зловмисники спокусили підлітків можливістю отримати велику суму грошей - 30 тис. доларів за операцію.

Фото: npu.gov.ua

Як повідомляв "Апостроф", раніше 22-річна жителька міста Васильків Київської області намагалася продати свого дворічного сина за 35 тисяч доларів.