RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

В Україні розгорається скандал навколо посольства РФ і нерухомості українців на окупованому Донбасі

В Україні розгорається скандал навколо посольства Росії в Києві, яке проводить операції з нерухомістю на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України.

Про це повідомляє ТСН.

Так, в обхід українського законодавства і міжнародних угод росіяни оформляють документи на житло, яке залишилося на підконтрольній бойовикам "ДНР" і "ЛНР" території.

Згідно з інформацією телеканалу, викрити цю махінацію журналістам допомогла переселенка з окупованих Луганська. Жінка хотіла продати свою квартиру і кілька разів зверталася до ріелторам, однак ті відправили її в консульство РФ, де нібито видають довіреності, які мають силу на підконтрольній бойовикам території.

На вході до дипломатичної установи журналістам пояснили, що навіть заради простої довіреності потрібно попередньо записатися на прийом в російське консульство, місяць чекати, поки працівники дипустанови перевірять дані, і лише потім, по дзвінку, йти на зустріч.

Послуги коштують близько тисячі гривень, документів на підтвердження права власності на квартиру мати не потрібно - тільки паспорт і паспортні дані людини, на якого оформляється довіреність.

"Відзняти прийом в дипустанові Галині вдалося на камеру мобільного телефону. Очевидно, подібна ситуація не поодинока, бо буквально перед жінкою в черзі був чоловік, який оформляв довіреність на продаж житла в Донецьку. Галині ж працівниця посольства відразу запропонувала виписатися з її луганської квартири тут ж на місці. За довіреність в дипустанові попросили сплатити 970 грн і запевнили, що документ буде чинним в Луганську", - йдеться в повідомленні.

Незабаром завірена посольством Російської Федерації в Києві довіреність виявилася в руках журналістів ТСН. Там чітко видно, що вона видана Росією українцеві, який передає права на квартиру в місті Луганськ, який, як випливає з цієї довіреності, Україна не належить.

В українському МЗС стверджують, що росіяни порушили одразу кілька статей Віденської конвенції.

"Керуючись статтею 55-й цієї конвенції, повинні помітити, що консульська посадова особа в країні акредитації має дотримуватися законодавства країни перебування - по-перше. І друге - не втручатися у внутрішні справи країни перебування. Це категорично неприйнятно. Це ще раз підтверджує присутність РФ на тимчасово окупованих територіях", - підкреслив керівник управління консульського забезпечення Василь Кирилич.

У Міністерстві юстиції України попереджають, що угоди, укладені в зоні АТО на підставі таких документів, не будуть визнані українським законодавством.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Державний департамент США зажадав закрити консульство РФ в Сан-Франциско (штат Каліфорнія) і скоротити присутність Росії у Вашингтоні і Нью-Йорку.