RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

У Хорватії знайшли прощального листа генерала, який випив отруту на суді в Гаазі

У Хорватії виявили прощального листа генерала Слободана Пральяка, який покінчив з життям на засіданні трибуналу в Гаазі через звинувачення у військових злочинах.

Про це повідомляє хорватське видання Vecernji List.

Відзначається, що в будинку сім'ї Пральяка в Загребі протягом двох років зберігався закритий конверт, який генерал розпорядився розкрити в разі його раптової смерті. Після суїциду генерала його дружина і діти відкрили конверт.

У листі Пральяк розпорядився, щоб його тіло було після смерті кремованим в присутності найближчих людей, а прах розвіяний над загребським кладовищем Мірогой.

За даними видання, заповіт генерала став несподіванкою для урядової делегації, яка мала намір обговорити з його рідними деталі похорону.

Так, документ свідчить про те, що Пральяк не змирився з тим, щоб жити з клеймом військового злочинця, і розрахував свою смерть заздалегідь.

Генерал хотів, щоб уряд Хорватії не брав участі в організації похорону і не викликав цим гнів світової спільноти.

Пральяк передбачав, що на його похорон можуть зібратися тисячі хорватів, в тому числі лідери держави, а його могила згодом могла б стати об'єктом паломництва. Тому генерал розпланував свою смерть таким чином, щоб уникнути подібного сценарію, відзначає хорватське видання.

Як повідомляв "Апостроф", 22 листопада Міжнародний трибунал з колишньої Югославії в Гаазі засудив генерала боснійських сербів Ратко Младича до довічного ув'язнення.