RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

У В'ятровича зробили крок до скасування вихідного 8 березня і 9 травня

Інститут національної пам'яті пропонує скоротити кількість святкових днів в Україні до десяти.

Відповідний законопроект поданий на узгодження в Міністерство культури України, повідомляє "Радіо Свобода".

За словами представника Українського інституту національної пам'яті Анни Байкеніч, якщо цей проект закону буде прийнятий в такій редакції, то вже з 2018 року введуть 9 неробочих днів. Зокрема, 4 неробочих дня - свята: День Конституції, День Незалежності, День Захисника і день пам'яті і примирення - 8 травня.

Ще один вихідний - це Міжнародний день праці і ще чотири вихідних - це традиційні свята: Трійця, Новий рік, Різдво і Великдень.

Також 25 грудня вже стало святковим неробочим днем, відповідні зміни внесені в законопроект.

Таким чином, 8 березня і 9 травня залишаться святковими, але робочими днями. 2 травня, як святковий день, пропонується скасувати.

"Це радянський рудимент, не відзначається взагалі ніде, тільки в одній якійсь країні світу, як неробочий", - сказала Байкеніч.

Уточнюється, що законопроект пропонує скасувати практику перенесення вихідних днів, коли свято випадає на суботу або неділю. Тоді загальна кількість святкових вихідних в залежності від конкретного року може скорочуватися до 6-8 днів.

"Тільки Великдень, Різдво і Трійця будуть переноситися на понеділок. Україна погоджується на таку традицію, спираючись на загальноєвропейські практики", - зазначила Байкеніч.

У рамках реформи державного святкового календаря Український інститут національної пам'яті хоче систематизувати категорії свят і розділити на державні, міжнародні свята, дні жалоби, пам'ятні дати, професійні свята, скорботні дні, традиційні свята.

Як повідомляв "Апостроф", раніше директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович розповів, яких змін очікувати в новому календарі українських свят.