RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Помер відомий російський правозахисник

18 грудня в Ізраїлі помер один із засновників правозахисної організації "Меморіал" Арсеній Рогінський.

Про це повідомляється на сайті організації.

Історик Лев Лур'є уточнює, що правозахисник помер від раку.

"Рогінський помер від онкологічного захворювання. Мій племінник - його лікуючий лікар", - зазначив він.

"За багато років до виникнення "Меморіалу" він (Рогінський - ред) почав боротьбу за історичну правду і за права людини - і був позбавлений за це волі. Він продовжував боротьбу до останнього дня - без нього діяльність "Меморіалу" на протязі всіх цих років була б неможлива. І ми не мислимо "Меморіалу" без нього зараз", - написали на сайті організації.

Рогінський народився в 1946 році. Він закінчив історико-філологічний факультет Тартуського університету. Після цього працював бібліографом, викладав російську мову в вечірніх школах, як вчений займався історією Росії XX століття.

У квітні 1981 року Рогінському було настійливо запропоновано емігрувати з СРСР, проте він цього не зробив. У той же рік його засудили до чотирьох років позбавлення волі за безпідставним звинуваченням у підробці документів. Він відбув весь термін, звільнився з ув'язнення в 1985 році, а в 1992 році його реабілітували.

В таборі в 1983 році

1988-1989 роках Рогінський брав участь у створенні історико-просвітницького, правозахисного і благодійного товариства "Меморіал".

Раніше в Росії помер відомий актор Леонід Бронєвой.