RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

У СБУ розповіли про українське минуле ватажка найманців ПВК "Вагнера"

У глави воєнізованого російського угруповання "ПВК Вагнера" Дмитра Уткіна немає і ніколи не було українського громадянства, хоча він виріс в селищі Смоліне Кіровоградської області.

Про це в ефірі "Громадського радіо" заявив керівник апарату глави Служби безпеки України (СБУ) Ігор Гуськов.

За його словами, Уткін покинув Україну в 1980-х роках. Зараз він живе в РФ і керує так званою "ПВК Вагнера", хоча приватні військові компанії офіційно в Росії перебувають поза законом.

Уточнюється, що сам Вагнер і його бойовики були помічені під час анексії Криму, а також на Донбасі, після воювали в Сирії. За даними СБУ, саме Уткін і його найманці, наприклад, причетні до того, що бойовики влітку 2014 року збили український ІЛ-76.

"Ним створена структура, яка повністю є підконтрольною, на утриманні, навчанні та фінансуванні російських спецслужб. Це - кишенькова армія російських спецслужб, керівництва РФ", - заявив Гуськов.

При цьому, за даними СБУ, Дмитро Уткін сам в боях давно не бере участь. Його завдання - вербування та комплектування підрозділів.

"У Сирії все почалося з ротно-тактичної групи, потім батальйонно-тактичної групи. Потім їх стало дві. Чисельність їх була від півтори тисячі до 5 тисяч осіб в найбільш важкі для сирійської влади часи - на початку 2017 року, коли йшли бої за звільнення Пальміри. Це епізодичні наїзди самого Вагнера в Сирію. Він фактично зараз керує своєю павутиною, перебуваючи на території Російської Федерації", - заявив керівник глави апарату СБУ.

Також Гуськов повідомив, що українська спецслужба ідентифікувала більше 2000 бойовиків "ПВК Вагнера". За його словами, по кожному ідентифікованому громадянину українські правоохоронні органи пізніше заводять окремі справи. Надалі ці дані Україна буде використовувати в міжнародних судах.

За час боїв на Донбасі, в "ПВК Вагнера" було близько сотні убитих, стверджує Гуськов, а ось захоплених або затриманих українською владою - немає.

Як повідомляв "Апостроф", раніше найманці з ПВК "Вагнер" розповіли, хто з Росії їде воювати в Сирії.