RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

НАБУ затримало підозрюваних у великих розкраданнях газу: відомий антикорупціонер назвав прізвища

У вівторок, 16 січня, у Львові детективи НАБУ затримали чотирьох співробітників ТОВ "Енергія-Новий Розділ", ТОВ "Енергія-Новояворівськ" та ТОВ "Енергія" за підозрою в заволодінні понад 300 млн куб. м природного газу НАК "Нафтогаз України" на суму понад 1,4 млрд грн.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Зазначеним особам повідомили про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 366, ч. 3 ст. 209 КК України.

"За даними слідства, підприємства-власники Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ (Львівська обл.) впродовж 2013-2015 років уклали низку угод про закупівлю в НАК «Нафтогаз України» природного газу для виробництва теплової енергії населенню. З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів, НАК постачав комерційним ТЕЦ газ за цінами, суттєво нижчими від ринкових", - пише НАБУ.

Зазначається, що більше 300 млн куб. м "пільгового" газу зазначені ТЕЦ незаконно отримали та використали у власній господарській діяльності для виробництва електрики, яка в подальшому реалізував ДП "Енергоринок".

" Внаслідок описаних дій, прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60% (проти 3-5% закладених в тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Таким чином, на переконання детективів НАБУ, ТЕЦ отримали надприбутки, співставні з розміром збитків, завданих НАК «Нафтогаз України» внаслідок цієї «схеми»", -підкреслили в НАБУ.

У свою чергу, голова громадської організації "Центр протидії корупції" Віталій Шабунін заявив, що компанії, співробітників яких затримало НАБУ, належать нардепам від "Блоку Петра Порошенко" Ярославу і Богдану Дубневичам.

Як повідомляв "Апостроф", в грудні НАБУ затримала чотирьох осіб, причетних до розкрадання коштів Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами.