RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Самогубство солдата Нацгвардії на Донбасі: рідні загиблого зробили гучну заяву

Батьки та друзі загиблого в Сєверодонецьку Луганської області солдата Національної гвардії України не вірять у самогубство.

Про це повідомляє ТСН.

Відзначається, що загиблий - 22-річний військовослужбовець Нацгвардії Антон Рубан - родом з Черкаської області. У 2017 році він закінчив університет в Черкасах, але перед тим, як забрати документи, йому потрібно було пройти військкомат. Там він отримав повістку, його відправили в Сєвєродонецьк.

За словами батька загиблого Павла, на місці з'ясувалося, що в роті Антона панує справжня дідівщина. Солдат розповідав про те, що командир роти і старші військові знущаються над молодшими і часто б'ють їх.

"Він такий хлопець, що він нікому нічого поганого не зробив. Як дзвонив додому, говорив, що намагається уникати будь-яких конфліктних ситуацій, ніколи ні на кого голос не підвищує", - уточнив Павло Рубан.

Друг Антона Олександр, з яким вони разом навчалися в університеті, підтвердив, що Антон скаржився на дідівщину, але ніколи не називав імен кривдників.

"Боявся говорити зайве, постійно озирався. Коли розмовляли, часто говорив "Опа, ротний йде, давай" і завершував розмову", - розповів Олександр.

Він упевнений, що смерть Антона не може бути самогубством. За кілька днів до смерті військовий по телефону розповів другу про конфлікт, який стався між ним і старшим службовцем, родом із Західної України.

Уточнюється, що трагедія сталася рано вранці. Так, Антон стояв на посту в нормальному настрої ще о шостій ранку, про що розповіли правоохоронцям його напарники, а вже через 15 хвилин в туалеті пролунав постріл.

"Ми бачили, що всі в ЗМІ говорять, що це самогубство. Але це не так. Він мені подзвонив 22 січня ввечері і говорив, що у нього був конфлікт із старшими, тобто з "дідом" так званим, і що вони побилися, у обох були тілесні ушкодження. Він мені сказав таку фразу: "Намічається конфлікт днями". І через два дні я дізнаюся, що його вбили", - розповів Олександр.

Батько загиблого уточнив, що "дід" погрожував Антону.

"Я не вірю, що він (Антон, - ред.) сам міг так зробити (вчинити самогубство, - ред.). Його або змусили, або вбили. Імен він не називав. Той старший вдарив Антона, а Антон дав здачі (цей інцидент стався за кілька днів до смерті, - ред.). А той так і сказав йому: "Ну все, хлопець, кінець тобі", - уточнив Павло Рубан.

Місцевим ЗМІ вдалося поспілкуватися з працівником суду Іваном Науміком, який розповів, що конфлікт виник нібито через те, що він на прохання Антона купив йому сигарет.

"Коли я вчора пішов на обідню перерву, то солдат конвойної служби, який охороняє приміщення суду, попросив купити йому сигарет. Я виконав його прохання. Після цього він підійшов до мене і запитав: чи доповідав я своєму керівнику про те, що вони мене просили. Я сказав, що ні. Він каже: вона побачила, що я купив їм сигарети, доповіла керівництву і почала вимагати, щоб вони вжили заходів. Протягом дня цей солдат тричі підходив до мене і сказав, що йому "хана" буде завтра. А пізніше сказав: не знає, як цю ніч переживе. І назвав одного зі старших з конвою, якого він його дуже боїться", - повідомив Іван Наумік.

У той же час, батько загиблого розповів, що слідчий місцевого відділу поліції заявив їм, що Антон залишив передсмертну записку, однак ніхто з рідних хлопця її не бачив. Антон встиг відслужити всього п'ять місяців.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо про самогубство військового в Дніпрі.