RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

ЗМІ дізналися про смерть українського космонавта Леоніда Каденюка

На 68 році пішов з життя перший український космонавт Леонід Каденюк.

Про це повідомляє УНН з посиланням на близьке оточення космонавта.

Каденюк помер в парку Царське Село в Києві. Смерть наступила до приїзду лікарів швидкої допомоги.

Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці, Хотинського району Чернівецької області в родині сільських учителів. Навчання проходив в Чернігівському училищі льотчиків, на аеродромах Чернігова та Сум. Отримав кваліфікацію льотчик-випробувач першого класу.

У 1995 році відібраний в групу космонавтів Національного космічного агентства України. Підготовку до польоту в космос українець проходив в NASA на американському космічному кораблі багаторазового використання.

Перший космічний політ скоїв 19 грудня 1997 року в американському МТКК "Колумбія" місії STS-87. Політ завершився 5 грудня того ж року. Під час експедиції Каденюк займався біологічними експериментами з ріпою, соєю і мохом.

Після розпаду СРСР прийняв російське громадянство. Однак в 1995 році прийняв українське громадянство і став космонавтом Національного космічного агентства України.

Деякий час Каденюк був начальником управління авіації Військ ППО України, позаштатним помічником Леоніда Кучми з питань авіації і космонавтики, а також радником прем'єр-міністра України з питань авіації і космонавтики.

Раніше від серцевого нападу у віці 58 років помер народний депутат України Сергій Олексіюк.