RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Психічно хворий хотів вбити всю королівську родину: розсекречені дані про замах на Єлизавету II

У розсекреченій доповіді новозеландської розвідки за 1997 рік йдеться, що під час візиту королеви Великобританії Єлизавети II до Нової Зеландії в 1981 році на її життя було скоєно замах.

Про це повідомляє Reuters.

Відзначається, що в зв'язку з цим був заарештований місцевий підліток, але сам інцидент досі зберігався в таємниці.

Так, у 1981 році королева відвідала новозеландське місто Дандін. Тоді 17-річний Крістофер Льюіс з вікна п'ятого поверху прицілився зі своєї гвинтівки в королеву і зробив постріл.

Льюїс промахнувся, але деякі в натовпі, який зібрався, щоб побачити королеву, почули незвичайний звук. Тоді влада "пояснила" їм, що неподалік зламалася неонова вивіска.

Згідно з розсекреченими 37 років по тому архівами розвідки, з'ясувалося, що мова йшла про справжню спробу замаху на життя монарха. Однак Крістоферу Льюїсу не було пред'явлено звинувачень у замаху на вбивство, а лише в незаконному володінні вогнепальною зброєю.

У результаті багато хто зараз стверджує, що влада Нової Зеландії намагалася приховати можливий злочин.

Уточнюється, що глава новозеландської поліції вже розпорядився провести ретельне розслідування розсекречених документів з архівів розвідки.

"Льюїс і справді хотів вбити королеву, але йому не вдалося знайти підходяще місце, щоб добре прицілитися, до того ж його гвинтівка була недостатньо потужною", - сказано в доповіді.

Згідно з документом, поліція уважно стежила за діями Льюїса після цього інциденту, наприклад, під час візиту королеви в Нову Зеландію в 1986 році: правоохоронці вважали, що ця молода людина здатна на небезпечні дії.

Наскільки відомо, Крістофер Льюіс страждав від психічного розладу і був переконаний в необхідності вбити всю королівську сім'ю.

Він стверджував, що є членом праворадикального угруповання під назвою Національна імперська партизанська армія. Згідно з даними поліції, в цій організації було три людини.

Як повідомляв "Апостроф", в Співдружності націй почали вести таємне обговорення питання про те, хто стане наступником королеви Єлизавети II.