RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

"Замовлену" людину потім убили: учасник АТО розповів, як його намагалися завербувати спецслужби Путіна

Учасник антитерористичної операції (АТО) на Донбасі, якого намагалися завербувати російські спецслужби, розповів, як зіткнувся з вербуванням.

Про це він повідомив виданню "Українська правда".

"У 2014 році Микола (ім'я та деякі деталі розповіді героя змінені заради безпеки - ред.) приєднався до формування військового підрозділу для участі в АТО. Тоді ж ним зацікавилися наші спецслужби - перший контакт через соціальні мережі - співрозмовник сказав, що працює з розвідкою і запропонував зустріч. Надалі сторони домовилися тримати зв'язок. З російським вербуванням Миколі довелося зіткнутися трохи пізніше", - йдеться в матеріалі.

Відзначається, що до моменту пропозиції працювати на російські спецслужби Микола спілкувався з дівчиною-вербувальницем не менше шести місяців. Вона спочатку робила дивні натяки, а потім відкрито запропонувала співпрацю під приводом того, щоб витягнути його товариша з російського полону.

"При цьому з розмови я дізнався, що мій товариш насправді співпрацює з російськими спецслужбами, а інформація про його викрадення з України - фейк, тобто легенда", - розповів Микола.

Уточнюється, що чоловікові пропонували "допомогу по життю": гроші і гарантії безпеки родичам, які живуть на окупованих територіях. Крім того, вербувальниця запевняла, що його зроблять народним депутатом, якщо буде виконувати всі завдання.

"За всіма їхніми розрахунками, я повинен був на це погодитися. Але вони не знали, що я був знайомий з сврщики (співробітником Служби зовнішньої розвідки, - ред.). Я, звичайно, відразу зателефонував йому і все розповів. Ми зустрілися на наступний день з його керівником. Вони порадили мені погоджуватися, а самі планували все документувати ", - додав Микола.

Так, чоловік погодився на співпрацю з російськими спецслужбами, але ніяких документів не підписував. Незабаром йому призначили зустріч з керівниками вербувальниці з Кремля в третій країні.

"Дали тестове завдання - певними діями розхитувати ситуацію в Україні. Я повернувся додому і відразу все розповів нашій службі зовнішньої розвідки", - розповів Микола.

За його словами, він так і не виконав це завдання, оскільки його головною метою для спецслужб РФ була робота на "сенсаційне і довгоочікуване" повернення в Україну товариша, який насправді співпрацював з Росією.

Микола додав, що через деякий час йому дали нове завдання.

"Я повинен був допомогти російської спецгрупі викрасти певну людину. Моя задача була її вистежити і вказати на неї. За це мені обіцяли кілька десятків тисяч доларів", -сказав він.

Чоловік уточнив, що повідомив про все українським фахівцям.

"Вони порадили брати передоплату. Це не та відповідь, на яку я розраховував від наших спецслужб. Я очікував, що вони скажуть: "Згоджуйся, група зайде, ми її спакуємо". А вони цього не сказали. Тому я вирішив взагалі більше не реагувати ні на одних, ні на інших - пішов у підпілля. З тих пір я не контактував з росіянами жодного разу. А ту людину, яку я повинен був відстежити, пізніше вбили. На мирній території", - підсумував Микола.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в мережі розкрили важливі дані про отруту, якою отруїли екс-розвідника ГРУ в Британії.