RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

За рішенням суду і не раніше, ніж через три доби: стало відомо про нові складнощі з організацією похорону в Україні

З 15 березня в Україні вступає в дію поправка закону, згідно з якою процедура поховання може проходити тільки після призначеної судом експертизи. Уже зараз є побоювання, що родичам померлих доведеться по кілька діб чекати дозволів через перевантаженість судів.

Про це повідомляє ТСН.

Представники сфери ритуальних послуг припускають, що в судах будуть накопичуватися черги за дозволом на експертизу.

"Як впораються з цим судді - для мене це незрозуміло. Хто цим буде займатися, чи виділять людей, які будуть виписувати направлення. І як так розумію, це буде виписувати тільки один суд", - говорить співзасновник ритуального будинку Фелікс Чехович.

Наприклад, в Києві слідчі всіх районів міста повинні будуть звертатися до суду за місцем реєстрації юрособи - Шевченківський суд. Повідомляється, що в минулому році там розглянули понад 30 тисяч клопотань тільки кримінального провадження і майже стільки ж - цивільних. Тепер додадуться дозволи на експертизу померлих.

Передбачається, що таких рішень доведеться чекати до 3 діб і більше. При цьому морги не зможуть брати тіла без цього документа. За словами завідувача відділення паталогоанатомії Київської міської лікарні №1 Олега Садового, в разі смерті людини вдома, його родичам доведеться звертатися за послугами приватних моргів. Доба утримання тіла в таких організаціях коштує приблизно 280-350 гривень. При цьому немає гарантії, що в приватних моргах вистачить місця.

Пізніше в МВС повідомили, що при настанні смерті природнім шляхом санкція суду для поховання не потрібна.