RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Крах MH17: іспанський псевдодиспетчер розповів про десятки тисяч доларів від Росії за пропаганду проти України

Іспанський "диспетчер Карлос", який нібито працював у київському аеропорту "Бориспіль" і заявив, що українські літаки переслідували малайзійський Boeing, розповів, що отримав за свої "свідчення" 48 тис. доларів від Росії.

Про це йдеться в спільному розслідуванні Radio Free Europe/Radio Liberty і групи румунських журналістів-розслідувачів RISE Project.

Так, іспанський псевдодиспетчер, який писав у Twitter під псевдонімом spainbuca, виявився людиною на ім'я Хосе Кароса Барріос Санчес, судимою в Іспанії і заарештованою в Румунії за шахрайство.

"Санчес був затриманий у серпні 2013 року в аеропорту Бухареста. Під час допиту він розповів, що він іспанський громадянин, який зупинився в одному з найдорожчих районів румунської столиці і працює рекрутером на іншого іспанця. Виявилося, він випросив гроші у восьми румунських громадян (від 80 до 130 євро у кожного), пообіцявши, що влаштує їх на роботу в авіакомпанію. Проти нього порушили справу про шахрайство", - йдеться в матеріалі.

Уточнюється, що в процесі розслідування з'ясувалося, що Іспанія вже оголосила чоловіка в розшук по всій Європі. Там він підозрювався в фальсифікації та незаконному привласненні майна.

На батьківщині Санчес був головою житлового кооперативу в Алькорконі (південь Мадрида). Він привласнив суму в кілька тисяч євро, що належить кооперативу, але врешті-решт повернув гроші назад. У жовтні 2010 року суд в Мадриді засудив його до півроку в'язниці. Румунська влада вирішили передати Санчеса Іспанії, після екстрадиції він відбув там призначений термін.

У телефонній розмові псевдодиспечтер підтвердив, що сидів в іспанській в'язниці, але пояснив, що його посадили туди за несплату аліментів. Він також визнав, що ніколи не працював диспетчером і не був в Україні під час аварії MH17 над Донбасом.

Разом з тим, Санчес визнав, що отримував "величезні суми грошей", які йому переводили з Росії. Натомість він повинен був писати, що йому скажуть, під своїм акаунтом у Twitter.

Як повідомляв "Апостроф", раніше російський незалежний авіаційний експерт Вадим Лукашевич заявив, що команда лайнеру "Боїнг" рейсу МН17, збитому російськими терористами над Донбасом, на вихід з міжнародних коридорів надійшла від російських диспетчерів Ростова.